Vatten tränger ner mellan spis och vägg, det gör att de boende för stötar när de diskar eller lagar mat. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Kalmar

Ingen renovering av strömförande spisar

Trots ständiga stötar blir det ingen renovering
1:37 min

Det blir ingen renovering av lägenheterna på Unionsgatan,  trots att studenter drabbats av elstötar och kortslutning på grund av spisarnas dåliga skick. Det säger Niclas Oslöv, fastighetschef för Kalmarhem. Han säger att alla studenter som har problem med sin lägenhet ska göra en felanmälan via mejl till Kalmarhem.

– Fastigheterna har en jordfelsbrytare och det är den största säkerhet man kan ha i en byggnad, säger Niclas Oslöv, fastighetschef för Kalmarhem.

Kalmarhem har satt upp lappar i korridorerna på Unionsgatan med uppmaningen om att inte lägga sitt diskställ på spisplattan för att det orsakar jordfelsproblem för hela studentkorridoren.

Fastighetschefen Niclas Oslöv säger att man inte behöver oroa sig över elfelen eftersom det finns en jordfelsbrytare och så länge ingen disk läggs på spisplattan ska allt vara bra.

Men Ingemar Hedlund bor i en av lägenheterna och har berättat att han aldrig lagt sitt diskställ nära spisplattan men trots det drabbats elstötar och kortslutning när han eller grannen lagar mat eller diskar.

– Jag delar säkring med en annan och han har haft problem väldigt ofta med att han löser ut säkringen upp till tio gånger per dag. Jag påverkas av detta genom att min dator släcks ner när jag är mitt inne i en uppsats, säger Ingemar Hedlund.

– Såhär ska det absolut inte vara, är det så att det finns ett fel med spisen eller på fastigheten ska denna killen definitivt höra av sig till oss, berättar Niclas Oslöv.

Första gången Ingemar gjorde en felanmälan fick han veta att fastigheterna ska säljas och att ingen renovering antagligen kommer ske. Nu säger fastighetschefen att underhåll på lägenheterna ska göras även om bostaden ska säljas. Och en del studenter som tröttnat på elfelen har valt att tejpa säkringarna, någonting som är direkt livsfarligt berättar Niclas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".