Ungdomarna står bland de tusentals gravarna i Srebrenica där folkmordet ägde rum. Foto; Dzemila Sejdic
Kalmar

Känsloladdat besök i Bosnien

Besök i Srebrenica väckte känslor
1:54 min

Det blev en känsloladdad resa för de Svenskbosnier som åkte på studieresa till Bosnien. Bland annat för att återupptäcka sina rötter och för att försöka förstå varför de en dag för 20 år sedan var tvungna att fly ifrån sitt hemland.

– Jag lärde mig mycket om Bosnien, om dess arkitektur i Sarajevo och hur staden sett ut under ottomanska imperiet. Sedan så lärde vi oss mycket om kriget, säger Muharem Vuckic, 17 år och en av dem som åkte med på resan.

Målet med studieresan var att försöka förstå vad som egentligen hände under kriget i det forna Jugoslavien, besöka staden Visoko där det ryktas om att en pyramid finns och titta på olika kulturhistoriska monument.

Men det som påverkade ungdomarna mest var besöket till staden Srebrenica där folkmordet ägde rum under år 1995 och drygt 10 000 människor miste livet.

– Resan till Bosnien har påverkat mig mycket. Det som hände där nere är inte en påhittad berättelse, det är folks verklighet. Bara att veta att människor kan vara så grymma, det påverkar mig mycket, säger Delila Kadric.

Muharem Vuckic berättar att han fick trösta en kompis som blivit direkt påverkad av folkmordet i Srebrenica.

– Han var väldigt ledsen och berättade att han egentligen inte tycker om att åka till den staden. Det väcker väldigt starka känslor hos honom. Det var ett känsloladdat ögonblick, riktigt svårt att ta in det och förstå att det faktiskt hänt. Det fanns väldigt många gravar och var hjärtskärande.

Delila Kadric berättar att just besöket till Srebrenica påverkade alla på ett negativt sätt.

– Jag kan inte förstå hur man kan göra sådär mot människor, det är sjukt och inte mänskligt.

muhamed.ferhatovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".