Uteservering. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kalmar län

Kommuner ställer krav på tillgänglighet

Är du funktionshindrad  och vill njuta av middag eller fika på en uteservering? Då är du lyckligt lottad i Kalmar Län. De flesta länskommuner ställer krav på att rullstolsburna ska ta sig in på serveringarna.

Enda undantagen är de båda ölandskommunerna,  visar delrapport från Humanas Tillgänglighetsbarometer.

Tillgängligheten på utserveringar är bättre än i förra undersökningen. Hultsfred och Mönsterås som inte ställde krav då, gör det nu. 

Humanas Tillgänglighetsbarometer bygger på en enkät, där 202 kommuners arbete, varav nio i länet, granskats.

I Kalmar län är det endast Borgholm och Mörbylånga som anger att kommunens lokala ordningsföreskrifter kring uteserveringar, eller liknande regelverk, inte innehåller krav på att dessa ska vara tillgängliga och användbara för personer som använder rullstol.

– Om alla kommuner i länet ställer krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga ökar förutsättningarna för personer med funktionsnedsättning i Kalmar län att leva ett gott liv. Dessutom premieras de restaurangägare som faktiskt väljer att ta ansvar, säger Helena Pharmanson.

Kommuner som besvarat enkäten i Kalmar län är Hultsfred, Mönsterås, Oskarshamn, Emmaboda, Nybro, Kalmar , Vimmerby,  Borgholm och Mörbylånga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".