Produktionsledare Håkan Svensson i monteringshallen i Storebro där båtarna ligger klara för att levereras till sommaren. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Storebro

Tuffa tider för Storebro

Hösten oroar Storebro
1:45 min

Den kända båttillverkaren Storebro Bruk i Storebro i Vimmerby kommun går en tuff och osäker framtid till mötes. I höst är det tunt  i orderböckerna, det på grund av en svajig båtmarknad. Men man har fullt upp i fabriken fram till semestrarna. 

– Just i det här läget ser det bra ut. Nu är det full fart, säger produktionsledare Håkan Svensson på Storebro Bruk.

När P4Kalmar besöker fabriken mitt i Storebro  jobbar 80 personer för fullt med att få färdigt alla beställda båtar till sommaren. Storebro gör 60 båtar i mångmiljonklassen om året. Det är båtar som kostar från 1,4 miljoner upp till flaggskeppet Storebro Commander  för sex miljoner kronor.

Det företaget väntar på nu är att säljarna ska göra sitt jobb. I augusti  får man ett tecken på hur det blir i höst.

Då beställer återförsäljarna sina båtar. Det brukar vara osäkerhet inför hösten, men marknaden för båtar är fortfarande  svag.

I höstas varslades 14 personer om uppsägning på grund av dålig orderingång. Några fler varsel ser Håkan inte i nuläget, men han är bekymrad över hösten.

– Det är klart man är orolig. Jag har ju varit med om flera varsel under mina 20 år på företaget.  Man får hoppas på det bästa, säger Håkan Svensson.

När vi står i den stora monteringshallen och tittar ut över båtarna som ska levereras så är Håkan Svensson stolt över sitt jobb.

– Man känner ju att  det är något fint som man är med och bygger med historien kring  Storebros varumärke som är känt över hela världen..

Därför vill man ju inget annat än att  det ska kunna fortleva och att fabriken ska finnas kvar. Man får hoppas och tro på det, säger Håkan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".