Polisen tror att kostnaden avskräcker en del från att tar mc-körkort. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
sverige

Mc-förare utan körkort lever farligt

Sveriges motorcyklister, SMC: Osannolikt att det är så många
1:53 min

Många motorcyklister som dör i trafiken saknar mc-körkort. Av de som omkom under förra året var nästan var tredje obehörig, visar siffror från Trafikverket.

– Det är skrämmande att det är så stor andel som inte har körkort, säger Björn Nyberg som driver en mc-butik i Jönköping.

Av de 308 motorcyklister som omkommit sedan 2005 saknade 79, eller drygt 25 procent behörighet för mc och förra året var det 30 procent.

I vissa fall rör det sig om personer som blivit av med körkortet, men betydligt vanligare är, enligt Trafikverket, att de aldrig haft mc-kort överhuvudtaget.

Maria Nordkvist är internationell sekreterare i intresseföreningen Sveriges motorcyklister, SMC.

– Det är helt osannolikt att det är så många och det är inget man kan lösa med vanliga trafiksäkerhetsåtgärder, det är en fråga för polisen.

Även en del bilförare som omkommer i trafiken visar sig sakna körkort, men inte alls i samma omfattning som bland offren som kör motorcykel.

Bengt Svensson som arbetar med trafikfrågor på Rikspolisstyrelsen tror att det kan handla om ekonomi.

– En del kanske avskräcks för att ta den kostnaden. Man kanske provar först utan att ta körkort, det kan ju vara en förklaring, säger Bengt Svensson.

Enbart fler kontroller längs våra vägar lär knappast lösa problemet eftersom många struntar i att stanna och polisjakter kan få katastrofala följder. Istället bör det göras fler kontroller när motorcyklarna står stilla, säger Bengt Svensson.

– Vi måste gå runt och titta på motorcyklarna, är de schyssta, ägs de av dem som kör? Vi måste vara mer aktiva, då blir det jobbigare för dem som inte följer bestämmelserna, säger Bengt Svensson.

Fakta mc-förare:

Andel obehöriga omkomna mc-förare 2005-2011.

2005 17%

2006 19%

2007 39%

2008 25%

2009 16%

2010 31%

2011 30%

Totalt 26%

De som omkommer på fyrhjuling inkluderas ej.

(Källa Trafikverket)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".