Här finns mottagningen för unga vuxna. Foto: Tobias Sandblad
Kalmar län

Landstinget vill satsa på annorlunda mottagningar

Pierre Edström (FP): ”Vi har stora förväntningar”
1:32 min

Landstinget har inte gett upp möjligheten att skapa särskilda mottagningar till unga vuxna mellan 16 och 24 som mår dåligt. Men mycket talar för att det hela kan komma att bedrivas i en något annorlunda form i flera kommuner än det gör idag.

Eftersom unga vuxna som mår psykiskt dåligt ofta hamnat i kläm mellan vuxenpsykiatrin som de varit för unga för och barnpsykiatrin som dom varit för gamla för så började landstinget för fyra år sen med särskilda mottagningar där de mellan 16 och 24 år skulle kunna söka sig och ofta i ett tidigt stadium innan deras problem blivit riktigt allvarliga.

Byggdes upp

Mottagningar byggdes upp i flera kommuner, men sen hände något. Kalmar fick aldrig någon mottagning, den i Vimmerby lades ner och öppetiderna minskades i Västervik.

En färsk utredning pekar på flera problem med Unga Vuxna som det organiseras idag. Det är dålig styrning, samarbetet med kommunerna har inte alltid fungerat och landstingets specialistpsykiatri har fått för stort ansvar.

"Sammantaget bör en framtida verksamhet inte i första hand vara enbart en landstingsangelägenhet med stor tyngd mot specialistpsykiatrin utan istället bygga på en bred samverkan där psykiatrin bidrar med sin specialistkometens, kanske huvudsakligen på konsultbasis."

Skapa nya möjliga mötesplatser

Utredaren är tveksam till att starta nya Unga Vuxna som de ser ut idag och föreslår hellre att man ser över nya möjliga mötesplatser där landsting och kommun redan idag tar hand om de i den här åldern. Ansvariga landstingsrådet (V) Linda Fleedwood är också inne på den linjen.

-- Hur når vi många fler. Hur involverar vi de aktörer som nu idag möter de här, som ungdomsmottagningar och elevhälsa, säger ansvariga landstingsrådet, vänsterpartisten Linda Fleetwood.

Oppositionen tycker det går för långsamt

Att frågan nu plötsligt fått ny aktualitet beror på att alliansoppositionen idag kallade till presskonferens för att markera sin oro för att den så viktiga frågan inte har högsta prioritet.

De är också inne på att hitta nya vägar för att få det hela att fungera, men tycker det hela går på tok för långsamt.

-- Vi måste lösa samverkan mellan landstinget och kommunerna i hela länet och inte fortsätter den här långbänken, säger Pierre Edström som är folkpartistiskt oppositionslandstingsråd.

Han hoppas på tydliga besked i budgetdirektiven från landstingsledningen nästa vecka.

-- Där förväntar vi oss att det ska finnas förslag till hur man ska gå vidare med de här frågorna, annars får vi ju fortsätta driva på här.

Ska diskutera psykiska ohälsa

Några nya pengar är inte att räkna med i budgeten nästa vecka. Men att landstingsledningen arbetar med att få igång ett samarbete på det här området även i de kommuner där det saknas idag försäkrar Linda Fleetwodd som säger att de redan nästa vecka påbörjar en kommunrunda där psykisk ohälsa bland unga är ett av de samarbetsområden som berörs.

-- Det här är jätteprioriterat, säger Linda Fleetwood.

Hon försäkrar också att de Unga Vuxna mottagningar som redan finns och fungerar inte ska läggas ner under tiden som de eventuella nya modellerna byggs upp. Men alliansen är inte övertygad.

- Jag är ju rädd att man stänger de befintliga mottagningarna, säger Henrik Yngvesson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".