Arkivfoto: Knut Erik Knudsen/Scanpix
Sverige

Tecken hjälper språkutvecklingen

Tecken hjälper språkutvecklingen
4:43 min

Det är lättare att teckna med händerna än att tala, och på så sätt kan barn utveckla ett ordförråd och kommunicera redan i tidig ålder. Det är bra i synnerhet för barn med sen talutveckling och det är även stimulerande för barnet att kunna göra sig förstådd och få respons.

När man tecknar använder man grovmotorik, alltså händerna, men när man pratar då använder man finmotoriken. Och grovmotoriken utvecklas före finmotoriken. Alexandra Rönnlund-Ruths är legitimerad logoped och har provat det här hemma.

– Jag har tecknat med mina två yngsta barn. Den ena var sen i sin talutveckling, så då började jag teckna med henne så att hon skulle kunna göra sig förstådd med andra och att vi skulle förstå henne. Och sen med mitt yngsta barn tänkte jag, här ska jag vara ute i förebyggande syfte, man vet ju aldrig.

Börja med konkreta tecken, är Alexandra Rönnlund-Ruths råd till den som vill prova. I vilken situation tycker jag att mitt barn behöver uttrycka sig?

– Vi började med såna här saker som händer ute, för det var sommar. Gunga, klä på sig, skor, cykla, åka barnvagn och såna. Men även saker i matsitutationen kan vara bra att börja med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".