Att lägga plast och annat skräp på elden kan leda till åtal. Foto: Scanpix
Sverige

Majbrasan kan vara olaglig

Pcb, dioxin, bromerade flamskyddsmedel och flera andra gifter och cancerogena ämnen kan frigöras och spridas från majbrasan. Att lägga plast och annat skräp på elden kan leda till åtal.

I vårtider får vi extra arbetslust och rensar i garage och bodar. Gamla slitna trädgårdsmöbler slängs. Vi beskär buskar och träd och rensar bland allt vi samlat på oss i garage och förråd.

– Mängden avfall på återvinningscentralerna ökar rejält vid den här tiden på året. Exempel på säsongstypiskt avfall är träolja, färg, förpackningar och gamla trädgårdsmöbler, säger Kjell Johnsson på återvinnings- och avfallsbolaget Sita.

"Majbrasor är en trevlig tradition"

På valborgsmässoaftonen tänds tusentals brasor fyllda med trädgårdsavfall och annat.

– Majbrasor är en trevlig tradition, men det är viktigt att ingenting annat än ris, buskar och obehandlat trä slängs på brasan. Behandlat trä och annat avfall innehåller ämnen som gör att det måste tas om hand på rätt sätt. Faktum är att även grenarna som många eldar upp gör mer nytta i återvinningen där de komposteras eller utvinns som energi, säger Kjell Johnsson.

Även när enbart ris och obehandlat trä eldas i majbrasan blir utsläpp av miljöstörande ämnen som kreosot och tjära större än om det eldas upp i en avfallsförbränningsanläggning med rökgasrening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".