Finalplats för Andreas Jonsson: Foto: Janne Rindstig SR
Speedway

Final och fjärdeplats för Andreas Jonsson

Andreas Jonsson: ”Vi gjorde bort oss rätt rejält”
2:22 min

Andreas Jonsson vann grundtävlingen vid säsongens andra GP-tävling i speedway i polska Leszno. Efter andraplats i semifinalen blev det fjärdeplats i finalen för Andreas som tog ett rejält hopp i sammandraget.

Andreas Jonsson visade att han är på väg mot fjolårets fina höstform genom tre heatvinster och säsongens första finalplats vid tävlingen i Leszno.

Han var ende svensk som gick vidare till semifinal och Chris Holder från Australien vann finalen före de båda hemmaåkarna Tomasz Gollob och Jaroslaw Hampel. De polska förarna hade en minst sagt tuff duell om segern och det gynnade Holder som körde förbi Gollob på sista varvet och tog sin tredje GP-seger.

Av svenskarna var Fredrik Lindgren åter på gränsen till att nå semifinal med åtta poämg i grundomgången precis som Kenneth Bjerre men dansken gick vidare tack vare fler heatsegrar.

Peter Ljung vann sitt första GP-heat och fick ihop sex poäng men hade behövt en heatseger till för att få köra semifinal.

Antonio Lindbäck som nådde semifinal i Nya Zeeland fick bara ihop fyra poäng.

Regerande världsmästaren Greg Hancock fick nöja sig med en semifinalplats och nio nya poäng.

Jaroslaw Hampel som slutade trea tog över ledningen i VM-sammandraget där Andreas Jonsson och Antonio Lindbäck båda ligger på 17 poäng och på rätt sida om strecket för att få köra GP-serien även nästa år.

Nästa deltävling körs i Prag om 14 dagar.

Ställning GP-serien 2012

1) Greg Hancock 87p
2) Jason Crump 78p
3) Chris Holder 78p
4) Nicki Pedersen 72p
5) Tomasz Gollob 64p
6) Fredrik Lindgren 63p
7) Emil Sajfutdinov 58p 
8) Andreas Jonsson 47p
----------------------------
9) Jaroslaw Hampel 46p
10) Antonio Lindbäck 40p
11) Peter Ljung 36p
12) Bjarne Pedersen 33p
13) Hans Andersen 31p
14) Kenneth Bjerre 28p
15) Chris Harris 28p

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".