650 kronor mer i plånboken

"Nöjda under rådande omständigheter"
3:13 min

Det är klart med ett nytt löneavtal för 350 000 medlemmar i Kommunal, bland annat undersköterskor och hemtjänstpersonal.

– Vi är nöjda under rådande omständigheter, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström till Alltid Nyheter.

– Det stod tidigt i avtalsrörelsen klart att parterna på industrins område satte ett procentuellt märke på 2,6 procent. Sedan offentliggjorde medlingsinstitutet raskt att det var det som gällde. Det har begränsat våra möjligheter att ha riktigt fria förhandlingar, säger Nordström.

Det nya avtalet ger en löneökning på tre procent, enligt ett pressmeddelande från Kommunal. Det innebär 650 kronor i månaden, skriver fackförbundet.

Lägstalönerna ska också höjas med 650 kronor, vilket ska motsvara fyra procent. 

Avtalet begränsar också arbetsgivarparten gällande visstidsanställningar.

– Vi har lyckats få en överenskommelse om att begränsa arbetsgivarens möjligheter att stapla olika visstidsanställningar ovanpå varandra, vilket är mycket vanligt i dag, säger Annelie Nordström.

Arbetsgivaren får ha en person visstidsanställd som längst i tre års tid. Enligt Kommunal är parterna överens om att antalet heltidstjänster ska öka.

Förhandlingarna kommer att fortsätta för 140 000 medlemmar i fackförbundet Vision och akademikerförbundet SSR, samt för lärarfacken.

Alla förbundens tidigare kollektivavtal löper ut på måndag.

De har alla krävt högre löneökningar än de 2,6 procent som den lönenormerande industrin enades om.

Arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting, SKL, har velat ha sifferlösa centrala avtal och att lönediskussionen ska föras på arbetsplatsen.

Ekot/Alltid Nyheter

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".