Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Kalmar län

De rödgröna vill göra långsiktiga satsningar

Det var få nyheter när den rödgröna landstingsledningen idag presenterade vad de vill satsa på inom hälso- och sjukvården i länet de kommande tre åren. Men enligt miljöpartisten Akko Karlsson handlar det inte om att landstingsledningen nu lutar sig tillbaka på gamla meriter.

– Jag tror att det ändå är ett tydligt signalsystem att vi tar ansvar för hälso- och sjukvården i Kalmar län. Vi jobbar långsiktigt. Det är inte några dagssländor, några feta rubriker, utan det är ett metodisk förbättringsarbete där vi är väldigt tydliga från poltiken. Det skapar också arbetsförutsätingar för våra medarbetare och verksamheter, säger Akko Karlsson (MP).

Planerar inga nedskärningar

Trots en allt sämre ekonomi så planerar landstingets styrande treenighet inte några nedskärningen de kommande tre åren, men inte heller några nyheter. För i princip hela den grund till höstens 6 miljardersbudget som idag presenterades var känd sedan tidigare. Det handlar tillexempel om satsningar på att få vården mer jämnställd och hur unga som mår dåligt skall få bättre hjälp. Kanske inte helt oväntat så kommer Alliansen med stark kritik mot de rödgrönas plan.

--Alla former av konkreta åtgärder lyser med sin frånvaro, skriver Pierre Edström (FP) i ett pressmeddelande. Han skriver också att de styrande kommer med tomma fraser och vackra ord.

Men Akko Karlsson håller inte med:

– Absolut inte. Det är 83 punkter vi levererar idag i de politiska direktiven för vår verksamhet. Vi kan säga att vi fortsätter att utveckla metodiken och fortsätter att utveckla verksamheten, lugnt och fint, säger Akko Karlsson (MP).

Patienter önskar gratis parkering

En liten enkät som P4 Kalmar gjorde bland besökarna på Västerviks sjukhus i förmiddags vittnar om mycket nöjda patienter. Men det fanns lite kritik mot långa remisstider och önskemål om gratis parkeringsplatser.

– Jag vill att de ska ändra det så att om man nu åker bil, vilket jag gör, då vill jag faktiskt ha parkering, säger en besökare.

Men det önskemålet får inget gehör hos Akko Karlsson.

– Det är bättre att hålla nere patientavgifter och kunna erbjuda en kvalitativt bra vård, menar Akko Karlsson.

Alliansen kritiska mot de rödgrönas satsningar

Pierre Edström. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Alliansoppositionen i landstinget tycker det rödgröna dokumentet är svagt:#bild=2280382#

– Istället för agera mot de ojämlikheter som finns i länet som t.ex. ambulansen i glesbygden så väljer de att utreda frågor som tidigare utretts. Trots tidigare löften att göra om länets alla beredskapsstationer till jourstationer så ges inga besked till alla dem som bor i vår glesbygd, säger Henrik Yngvesson (M).

Landstingsalliansen tycket också att majoriteten borde ha nämnt arbetet med att få fungerande mottagningar för Unga Vuxna som mår psykiskt dåligt som uppmärksammade förra veckan.#bild=2280381#

- Så sent som i slutet av förra veckan fick vi beskedet att detta var ett prioriterat område för de rödgröna. Det stämmer uppenbarligen inte. Tomma fraser och vackra ord hjälper inte ungdomar som mår dåligt, säger Pierre Edström (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".