Arkivfoto: Håkan Lindgren/Scanpix
Kalmar län

Streptokocker problem även i Kalmar län

Per-Åke Jarnheimer: ”Frossa, hög feber och det kan vara kräkningar och diarré”
1:16 min

Antalet fall av aggressiva streptokocker som slagit hårt mot sjukhuset i skånska Landskrona har ökat i antal även här i länet på sistone. Det beskedet ger nu läkarna på infektionskliniken där biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer uppmanar vården och patienterna att vara observanta på infektionen.

– Det är helt olika typer av sjukdomar. Man ska inte bli rädd om man får halsfluss för det är ett tecken på att infektionen redan då har begränsat sig till halsen. Men det kan bli en blodförgiftning av den och då insjuknar man oftast med frossa, hög feber och det kan vara kräkningar och diarré, säger han till P4 Kalmar.

Blivit aggressivare 

I Skåne har 43 personer smittats och en avlidit på grund av den aggressiva streptokocker A, en i  grunden ganska vanlig bakterie, som har antagit en ny form.

Här i länet uppskattar biträdande smittskyddsläkare Per Åke Jarnheimer att det skett en fördubbling av fallen, om än från en låg nivå, normalt är det ett fall i månaden som kommer in med den aggressiva typen av bakterien.

 Vården måste vara på tårna

Och det ofta svårdefinierade inledningen av sjukdomsförloppet, där patienten kan vara allmänt sjuk, men inte alltid härleda var det kommer ifrån, gör att vården bör vara på tårna.

– Förhöjd uppmärksamhet är det viktiga så att man snabbt identifierar de här fallen som kommer in, säger Jarnheimer.

Vanlig bakterie vid halsfluss

Det finns många arter av bakterietypen streptokocker. De aggressiva, som kan orsaka svåra infektioner, kallas Grupp A-streptokocker (GAS).Innan det fanns antibiotika var dessa bakterier fruktade för att orsaka bland annat barnsängsfeber och blodförgiftning.Streptokocker orsakar även halsfluss, svinkoppor och rosenfeber.Omkring tio procent av befolkningen bedöms ha bakterien i svalget utan sjukdomssymptom.Man kan bli livshotande sjuk när bakterierna går ut i blodet eller angriper muskelvävnad. Då krävs snabb behandling med antibiotika och läkemedel mot chock. Även respiratorvård och njurdialys kan krävas.

Källa: Smittskyddsinstitutet och Sjukvårdsupplysningen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".