Bara 37 av 100 nya miljoner går till nya satsningar i år. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Öronmärkta pengar riskerar täcka underskott

En femtiolapp extra i skatt varje månad
2:34 min

Länstrafikens ekonomiska bekymmer står högt på landstingets dagordning just nu. Om de inte lyckas få ner kostnaderna riskerar ännu mer av de 100 miljoner som dras in i ökad skatt i år att gå åt till att täcka länstrafikens underskott.

Tanken var allt skulle öronmärkas till nya satsningar.

– De har ju pratats om att tåget mellan Kalmar och Växjö ska kunna stanna i Trekanten och Smedby. Det är ju något jag brinner för att ungdomar ska få bättre möjligheter, säger Leif Holmström från Kalmar.

Han ser gärna att det satsas pengar på ny buss- och tågtrafik, men vill att skattehöjningen som nyligen genomförts ska gå till satsningar just och inte riskera att gå till ett svart hål.

– Det känns ju givetvis dåligt.

Höjde skatten

Det är för att kunna göra flera nödvändiga utbyggnader av buss- och tågtrafiken som landstingsmajoriteten förra året drev igenom en höjning av landstingsskatten med 25 öre. Den innebär att den som tjänar 20 000 kronor i månaden betalar en femtiolapp extra i skatt varje månad.

– Det finns i beslutsunderlaget ett väldigt tydligt besked om att de kommer att öronmärkas på satsningar på kollektivtrafik, sa landstingsrådet Anders Henriksson (S) när P4 Kalmar intervjuade honom i juni 2011 direkt efter beslutet.

Men frågan hur det i praktiken ska gå till hänger just nu i luften.

37 av 100

I år väntas bara 37 av de 100 miljoner kronorna som dras in att verkligen gå till nya satsningar. Resten stannar kvar hos landstinget och förbättrar deras resultat så att de framöver kan satsa ännu mer pengar på kollektivtrafiken. Dilemmat för landstinget är bara att de nu i praktiken behöver gå in och nalla i godispåsen i förväg för att täcka upp länstrafikens underskott.

Behöver extra tillskott

44 miljoner kronor går åt till att täcka förra årets oväntade underskott, och även i år pekar prognoserna på ett underskott. Visserligen har flera besparingsförslag kommit fram som blir offentliga nästa vecka, men eftersom det tar tid att få full effekt av dem talar mycket för att landstinget även i år behöver gå in med ett extra tillskott.

Samtidigt är det få av de vi intervjuar på centralstationen i Kalmar i dag som ens hade en aning om att landstinget i år tar ut mer skatt än tidigare.

– Det hade jag faktiskt ingen aning om. Det känns ju lite smyghöjning där, säger Totte Isaksson från Tävelsrum på Öland.

Nyhetstips?

Ring 0480-59 000

#link=308037#

#text=3607377#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".