1 av 2
Foto: Hjalmar Neideman/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Elområden
Värnamo

Elprisområdena kan hamna i domstol

"Vi måste hantera flaskhalsarna"
2:20 min

Värnamo elnät har dragit Svenska kraftnät inför domstol. Frågan är om Svenska kraftnät hade någon grund för sitt beslut att inrätta elprisområden i Sverige. Många i södra Sverige, inte minst i näringslivet har kritiserat beslutet som gör att södra delen av landet har de högsta elpriserna.

– Problemet är att Svenska kraftnät inte har rätt reglera priserna på det sätt som skedde i elområdesbeslutet, säger bolaget Värnamo elnäts advokat Mattias Bexelius.

– Riksdagen har inte gett dem den rätten, regeringen har inte gett dem den rätten, och det är helt klart att EU-kommissionen inte har gett dem den rätten, säger Bexelius.

Varken riksdagen eller regeringen var inblandade i beslutet att dela in Sverige i elprisområden, som upprört företag och boende i Sydsverige, som fått höjda priser.

Enligt Värnamo elnät och Mattias Bexelius så har Svenska kraftnäts beslut varken stöd i ellagen eller i elförordningen, så frågan är med vilken rätt systemet infördes.

Tvisten är juridiskt komplicerad. Värnamo elnät fick aldrig huvudfrågan prövad i den första instansen, förvaltningsrätten.

Företaget ansågs inte ha rätt att överklaga Svenska kraftnäts indelning, men nu har Kammarrätten gett prövningstillstånd.

Svenska kraftnäts vd, Mikael Odenberg, står fast vid att verket hade rätt att införa elprisområdena. 

– Självfallet. Vi har systemansvaret för el och i det ingår att vi måste hantera de flaskhalsar som av och till uppstår i elnätsöverföringen. Elområdesindelningen är det administrativa sätt på vilket vi hanterar flaskhalsarna, säger Mikael Odenberg.

Domstolsprocessen påverkar nu riksdagens arbete. Under våren har också konstitutionsutskottet granskat om det finns någon laglig grund för Svenska kraftnäts beslut att införa elprisområdena.

Att frågan nu hamnat i domstol gör att KU tvingas skjuta på sin granskning av hur systemet införts. Socialdemokraten Hans Hoff sitter i KU. 

– Det är för att det är en domstolsprocess som kan komma att starta inom här kort också som just behandlar den fråga som är oerhört viktigt för oss i KU i vår granskning och då är det svårt för riksdagen och konstitutionsutskottet att göra en bedömning så länge en juridisk process pågår, säger Hans Hoff. 

Nu återstår att se vad Kammarrätten kommer fram till i sitt beslut. Skulle en domstol slå fast att Svenska kraftnät saknar grund för indelningen i elprisområden så kan det påverka hela systemet.

– Skulle en domstol anse att det här beslutet är olagligt så har Svenska kraftnät ett väldigt stort problem, men det är ett problem som Svenska kraftnät har skapat, säger Mattias Bexelius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".