Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Gymnasieskolor slåss om elever

Stefan Sjöberg: ”Lite bättre reklam skulle jag kunna tänka mig”
1:44 min

Länets gymnasieskolor tvingas slåss om eleverna. De närmaste åren blir elevkullarna allt mindre, och det kommer finnas tusentals utbildningsplatser för mycket. Redan i år drabbades Helgesbo naturbruksgymnasium av ett stort söktapp.

– Vi har normalt sett ett intag på ungefär 20 skogselever på den här skolan. Nu är det runt en halvering av detta och ska man dra ut förlängningen ytterligare år framåt så drabbar det skolan och det har gjort att vi är tvungna att agera, säger Mats Halling är vd i Hushållningssällskapet som äger Helgesbo.

Elevkullarna blir mindre och mindre

En halvering av antalet sökande är dramatisk, men många fler skolor kommer få se allt färre sökande. Elevkullarna blir mindre och mindre de närmaste åren och antalet gymnasieplatser allt för stort.

På Helgesbo tycker man det är synd att just de drabbats då efterfrågan på bland annat skogsmaskinförare som de utbildar är stort.

– För mig var det rätt självklart att välja hit, säger Stefan Sjöberg från Oskarshamn går sista året på skogsutbildningen på Helgesbo.

Tror du de kan vända på det här?

– Ja det tror jag, det hoppas jag.

Vad tror du behöver göras?

– Jag vet inte riktigt, utbildningen är ju bra som den är. Lite bättre reklam skulle jag kunna tänka mig, och lite bättre rykte.

Har haft mögelproblem

Det har varit en del skriverier om Helgesbo sedan det upptäckts mögel i några lokaler, det är inget stort problem säger Mats Halling, men det kan ha påverkat.

Ännu viktigare tror han det varit att många föräldrar trott att utbildningen inte ger behörighet till högskolan.

– Det är nog många föräldrar som säger det, det här är inte så bra när du ska välja framtid senare att du inte får högskolebehörighet. Men det får våra elever, så det är felaktighet. Det har väl inte kommit ut ordentligt helt enkelt, säger Mats Halling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".