Kalmar

Polisens fokus: Att stötta vittnen

Fallet med de 17 häktade gängmedlemmarna i Kalmar kallas "unikt ur ett nationellt perspektiv" av polisen. Nu ligger polisens fokus på att bland annat se till att vittnen känner sig trygga.

Såhär skriver polisen i ett pressmeddelande:

Polismyndigheten i Kalmar län kan konstatera att arrangemanget kring dagens häktningsförhandlingar både i tingsrätten och i polishuset i Kalmar har fungerat utmärkt. För oss har det varit en unik händelse, att under en och samma dag hålla 17 häktningsförhandlingar mot personer med kopplingar till kriminell verksamhet och mc-gäng. Säkerheten, både i tingsrätten och på polishuset, har varit hög. Det beror framför allt det har varit så många misstänkta i det här fallet. Men vi kan konstatera att allt har fungerat friktionsfritt.

Polisen beskriver en stor oro och rädsla hos vittnen till överfallet på Svineri MC:s vårfest för några dagar sedan. Enligt polisen planerar de att röra sig i de områden där vittnen och målsäganden i ärendet bor.

– Vi kommer att få hjälp från polisen i andra delar i Sverige. Vi har bland annat stort fokus på de vittnen och målsäganden som kan behöva hjälp och stöd för att inte känna obehag eller oro, säger Klas Werme operativ chef för polisen i Kalmar län i pressmeddelandet.

-- Det är ingen hemlighet att organiserad brottslighet ibland arbetar med att till exempel hota eller skrämma inblandade personer så att de inte vill medverka. Allt i syfte att få misstänkta personer frigivna och i förlängningen inte dömda.