Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
Sverige

Adhd kan vara omognad

Barn som är födda sent på året får oftare en adhd-diagnos och läkemedel mot adhd än barn som är födda tidigt på året och som alltså är äldre vid skolstarten.

För pojkar födda i december är risken 34 procent större att de ska diagnostiseras med adhd än för barn födda under första halvåret, det visar patientregistret.

Samma gäller för läkemedel där 35 procent fler decemberpojkar får adhd-medicin än genomsnittet av barn födda första halvåret.

Samma trend för flickor

Trenden är densamma för flickor men skillnaderna något mindre, skriver Dagens Nyheter som tagit del av ny statistik från Socialstyrelsen.

Om man jämför barn som föds under de tre sista dagarna i december så löper 39 procent större risk att få adhd-läkemedel än barn som föds under de tre första dagarna i januari på det nya året.

Kan handla om omognad

Björn Kadesjö som är överläkare i barnneuropsykiatri vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg säger till tidningen att adhd-diagnosen i själva verket kan handla om omognad och att barnen antagligen inte hade behövt få så stora problem om skolan mött dem utifrån deras egna förutsättningar.

Den kanadensiske forskaren Richard Morrow vid University of British Columbia drar slutsatsen att omognad kan misstolkas som adhd och att fokus i högre grad borde läggas på livet utanför skolan när ett barn utreds för adhd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".