Stationsområdet i Växjö byggs om. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Småland

Nytt arbete stoppar tågtrafiken

1:27 min

Tågtrafiken mellan Hovmantorp och Alvesta ställs in under hela Kristi Himmelfärdshelgen, resenärerna som åker kust till kust eller Öresundstågen får åka buss istället. Anledningen är det återigen ska göras ett större arbete på stationsområdet i Växjö.

– I samband med den här avstängningen är det den östra delen av bangården i Växjö som kommer att byggas om. Spåret ska tas bort och vi ska schakta där vi ska lägga in nya växlar. Vi ska byta räls och sliprar och makadam, säger Michael Petersson, projektledare på Trafikverket.

Sist sprängde ni och var oroliga för glassamlingen på museet, finns det någon risk för glaset nu?

– Vi har någon liten sprängning som vi ska göra i samband med det här arbetet, men denna gången är vi längre ifrån glasmuseet så vi ser inga som helst risker med detta.

Var avstängt i påsk

Förra gången det gjordes ett större arbete på stationsområdet i Växjö var under påskhelgen. Även då stängdes all tågtrafik av i flera dagar. Och att man nu återigen väljer att göra ett större arbete under en storhelg är att det är få godståg som går då. Passagerarna får åka buss istället mellan Hovmantorp och Alvesta.

Det här är en del i arbetet med att bygga ut stationsområdet i Växjö med fler spår och fler perronger. Och enligt Michael Petersson blir nästa avstängning först när det hela är klart.

– Den nästa större avstängningen som vi har planerat är egentligen inte förrän i samband med att vi ska driftsätta det här ställverket eller dra igång hela bangårdsombyggnaden, och det är inte förrän påsken 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista