Via Playzones webbsida beställde kunder dataspel och teknikprylar. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Två män döms i Playzone-härvan

I dag föll domen mot tre män som stått inför rätta misstänkta för ett omfattande bedrägeri i den så kallade Playzone-härvan. Över 500 personer i hela landet lurades på pengar när de beställde varor från företaget Playzones internetbutik. Bolaget hade sin bas i en butik i Kalmar.

Tänkte inte leverera

I domslutet skriver tingsrätten att det framkommit att "det är visat att de personer som handhaft driften av Playzone vid utförsäljningen inte haft för avsikt att leverera de varor kunderna beställt".

Den 29-åriga man som stått åtalad döms till fängelse i tre månader och skyddstillsyn för grovt bedrägeri.

33-åringen döms för överträdelse av myndighets bud och bedrägeri, men dessa brott har inte med Playzone-härvan att göra. Han har redan dömts till skyddstillsyn och i den bakas även det nya straffet in. Dessutom förlängs mannens samhällstjänst med 40 timmar.

Den tredje mannen, en 37-årig man, slipper straff. Tingsrätten ogillar åtalet mot honom.

En fjärde man som också varit inblandad ska genomgå en rättspsykiatrisk underökning innan tingsrätten bestämmer påföljd för honom. Han omfattas därför inte av dagens dom.

Banken slog larm

Åklagaren har hävdat att om bedrägeriet lyckats fullt ut hade de fyra männen tjänat 1,6 miljoner kronor. Enligt åtalet blev bytet till slut 600 000 kronor innan banken spärrade kontot och satte polisen på spåret.

Playzone-härvan har beskrivits av åklagare Thomas Hagman som ett av de mest omfattande och planlagda bedrägerier som han varit med om.

Får inga pengar

Många av de kunder som krävt tillbaka sina pengar får inget belopp alls. Över hundra målsägandens skadeståndskrav ogillas av tingsrätten. Däremot ska ytterligare hundra målsäganden få pengar, enligt domen.

Den dömde 29-åringen ska totalt betala över 350 000 kronor i skadestånd.

Detta har hänt sedan 2009

Playzonebutiken. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

#text=4905503#

  • Varorna kom aldrig på posten.
  • Besvikna kunder samlas utanför butiken.

Tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista