1 av 4
Hemvärnet hade till uppgift att säkra olika platser i Kalmar. Här är en av 25 soldater som tog över ett område vid vattenverket. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 4
På torsdagseftermiddagen ska alla omkring 300 inkallade hemvärnsmän ha kommit fram till Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
3 av 4
Allmänheten kan se delar av övningen på centrala platser i Kalmar. Bland annat övas det vid hamnen och vid järnvägsstationen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

300 hemvärnsmän övar i Kalmar

Omkring 300 soldater i hemvärnet övar på flera platser i Kalmar under resten av den här veckan. Deras uppgift är att skydda flygplatsen och hamnen samt flera andra strategiskt viktiga platser i ett påhittat scenario där en hotbild vilar över en militärtransport från Kalmar.

Hemvärnsmän från hela Kalmar län deltar i övningen. Under torsdagseftermiddagen väntas alla deltagare ha hunnit fram till Kalmar för att delta i övningarna som pågår fram till och med på söndag.

Tar över ett område

Vid flygplatsen i Kalmar står militärfordon uppradade. På en höjd står en rad män i gröna kamouflagekläder och med vapen i händerna. Inne i flygplatsbyggnaden har hemvärnet upprättat en ledningscentral. Via radioapparater kommunicerar de med en annan grupp som håller på att ta över ett område vid vattenverket i Kalmar, ett par kilometer därifrån.

Övningen pågår samtidigt på flera platser i Kalmar, bland annat vid hamnen och flygplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista