Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Västervik

Så vill Västerviks kommun spara

Harald Hjalmarsson (M) kommenterar förslaget
15 min

Nedlagda deltidsräddningskårer och mindre pengar till utveckling och underhåll. Det kan bli fallet för Västerviks kommun som måste spara åtskilliga miljoner såväl i år som nästa år.

I dag blev de delar som berör kommunstyrelsens verksamhetsområden kända.

Det finns bland annat en lista med nya tänkbara sparförslag för räddningstjänsten. Överums och Hjorteds deltidsstation kan läggas ner och Gamleby och Ankarsrums deltidsstationer kan komma att göras om.

Måste spara 70 miljoner

Just nu arbetas det i alla förvaltningar med att ta fram förslag till en helt ny budget för nästa år. 70 miljoner kronor ska hämtas hem. Även med konkreta åtgärder för att undvika mångmiljonunderskottet i år tas med. Prognosen pekar på ett underskott på 35 miljoner kronor. Det som redovisas nu är hur förvaltningarna ska klara att nå sin budget i praktiken.

-- Tanken är ju att det inte ska bli någon större kvalitetsförsämring för de som bor i vår kommun. Det kan ta länge tid, men alternativet är sämre, säger Harald Hjalmarsson (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

"Minskad ambitionsnivå"

Först ut är kommunledningskontoret som redovisar de verksamheter som lyder direkt under kommunstyrelsen. Här finns politikerna, ledningsfunktioner, men även samhällsbyggnad, serviceförvaltning och räddningstjänsten.

Flera utvecklingsprojekt dras in, möteskostnaden för politikerna minskas, hamnen får mindre resurser till underhåll och det blir en minskad ambitionsnivå för samhällsbyggnadskontoret.

– Det kan betyda att vi inte kan hålla lika många projekt igång samtidigt, säger Hjalmarsson men tillägger att minskningen sker från en hög nivå då man jobbat mycket på plansidan hittills.

Kan betyda att anställda får sluta 

De närmaste veckorna väntar förvaltning efter förvaltning komma fram med sina sparförslag.

– Det här kommer betyda tjänster, medger Harald Hjalmarsson.

Här är några av förslagen

Ett utdrag av det som nämns i dokumentet i dag, som belyser förändringar i budget 2012 och förslag till budget 2013 för de verksamheter som sorterar direkt under kommunstyrelsen:

Politisk verksamhet:

 • Sänka möteskostnaden med 650 000

Ledning:

 • Utvecklingsmedel -13 miljoner för 2012 och -15 miljoner 2013

Samhällsbyggnad:

 • Återhållsamhet underhåll hamn -0,4 miljoner 2012 och 2013
 • Minskad amibtionsnivå -2 miljoner 2013

Arbetsmarknad:

 • Personalförändringar -0,9 miljoner 2012 och -2,4 miljoner 2013

Räddningstjänsten:

 • Personalförändringar -1,6 miljoner 2012 och -3,1 miljoner 2013
 • Exempel på åtgärder som kräver politiska beslut:
  – Lägga ner Överum och Hjorteds deltidsstationer och inrätta Första Insatsperson-bil.
  – Förändra heltidsstyrkans organisation och arbeta ännu mer med vikarier och göra avkall på vissa specialfunktiohner, båt, vattendykning, svävare etc.
  – Göra om även Gamleby och Ankarsrums deltidsstationer till 1+2 eller 1+3.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".