Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Elnätsavgifterna bland de högsta i landet

Publicerat torsdag 10 maj 2012 kl 18.15
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Elnätsavgifterna i Torsås kommun är dyrast i landet, även om avgiften sänkts något sedan förra undersökningen. Kalmar län ligger också högt totalt sett. Det visar årets Nils Holgerssonrapport. Billigaste elnätsavgiften i Kalmar län finns i Västervik.

Störst avgiftsökning står Borgholm för med 7,1 procent.

När det gäller elnätet råder  monopol. Som kund kan man inte kan välja elnätsleverantör.

Sjunde högsta avgifterna i landet

I Kalmar län är avgiften i snitt på 74,6 öre/kWh (inkl moms), mot 71,3 i snitt för hela landet. Det innebär att länet har landets sjunde högsta avgifter.

Det är framförallt Eon, Vattenfall och Fortum som står för de högsta elnätsavgifterna. Regleringen av avgifterna gjordes om inför 2012 vilket har inneburit att priset ökat i en lägre takt jämfört med de senaste fem åren.

Prövas i förhand

Nu bestäms elnätsavgiften i förhand. Energimarknadsinspektionen gör en prövning innan elnätsföretagen tillåts ändra avgiften. 

– De kommunala elnätsbolagen i Västervik och Kalmar är ett bra exempel som både har låg ökningstakt och låg avgiftsnivå vilket gynnar konsumenterna, säger Per Holm som är ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Fakta: Undersökningen

I Nils Holgersson- undersökningen "flyttas" en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar. Elnätsundersökningen är offentlig från den 10 maj.

Fakta: Kommuner med lägst elnätskostnad i länet

1. Västervik 59,0 öre/kWh inkl moms

2. Kalmar 59,1 öre/kWh inkl moms

3. Nybro 62,5 öre/kWh inkl moms

Källa: Nils Holgerssonrapporten

Fakta: Kommuner med högst elnätskostnad i länet

1. Torsås 91,6 öre/kWh inkl moms

2. Mörbylånga, Hultsfred, Mönsterås, Högsby 83,9 öre/kWh

Källa: Nils Holgerssonrapporten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".