Öland

Bra år för stenföretagen

1:16 min

Det går bra för stenföretagen på Öland. Naturstenskompaniet, före detta Ölandssten, i Sandvik på norra Öland har tagit hem en stororder som är värd 2,5 miljoner kronor. Annars verkar det vara kyrkor som är stenföretagens framtid och både Mysingesten och Sjöströms stenförädling håller just nu på med kyrkogolv.

Naturstenskompaniet ska leverera öländska golvplattor som nästan en fotbollsplan,  till ett stort läkemedelsföretag i Köpenhamn. Totalt handlar det om 4 500 kvadratmeter stengolv.

För företaget betyder detta att jobben är tryggade året ut.

-- Den gör ju att vi får lugn och ro framåt och att vintern känns trygg rent beläggningsmässigt, säger Göran Falk är marknadschef i Sandvik.

Levererar sten till litauiskt slott 

Dessutom kommer naturstenskompaniet att leverera sten till uppbyggnaden av ett slott som ska stå centralt på torget i Litauens huvudstad Vilnius

Även Mysingesten i Mörbylånga har fyllda orderböcker. Där säljer man mycket stengolv till privatpersoner. Henrik Martinsson på det familjeägda företaget tror att det beror på rotavdraget.

Kyrkor verkar vara framtiden 

Annars verkar kyrkor vara framtiden för de öländska stenföretagen. Mysingesten ska leverera nytt kyrkgolv till Öja kyrka utanför Växjö. Sjöströms stenförädling utanför Borgholm gör stengolv till kyrkor i Härnösand och Uppsala.

Inga nyanställningar 

Det ser ljust ut, men några större personalökningar blir det inte. Ovissheten om vad som händer nästa år och efter det gör att det inte blir några nyanställningar. Det gäller även för Naturstenskompaniet.

-- Vi har idag två visstidsanställda inne som gör att vi kunnat ökat kapaciteten så vi jobbar på maxvolymen i och med det, säger Göran Falk på Naturstenskompaniet.

Idag jobbar 25 personer på Naturstenskompaniet i Sandvik.