1 av 2
I ett av rummen finns en förlossningssimulator där personal och studenter ska kunna träna. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
2 av 2
Johan Israelsson visar hur en hjärt och lungräddningsimulator fungerar. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Kalmar län

Nytt träningscenter höjer patientsäkerheten

1:26 min

Fler liv ska kunna räddas med hjälp av det nyinvigda träningscentret på Länssjukhuset i Kalmar. I träningscentret ska vårdpersonal och studenter, på ett realistiskt sätt, kunna öva på allt från hjärt- och lungräddning till förlossningar.

På det nyinvigda träningscentret finns olika rum med dockor och andra simulatorer som ska hjälpa att utbilda vårdpersonal och studenter inom bland annat hjärt- och lungräddning (HLR).

-- I hjärt- och lungräddningslokalerna ska man kunna hålla i olika HLR-utbildningar, hjälpmedlen är olika, allt från simulatorer, dockor till DVD-skivor, säger Johan Israelsson är hjärt- och lungräddningssamordnare på Länssjukhuset i Kalmar.

Tränar på dockor och i simulatorer 

Det nya kliniska träningscentret invigdes igår och kommer att användas av sjuksköterskor och studenter vid utbildning av bland annat hjärt- och lungräddning, förlossning och halsundersökningar. Rummen som finns på träningscentret har olika dockor och simulatorer som stöd för utbildningen. Johan Israelsson är hjärt- och lungräddningssamordnare på Länssjukhuset i Kalmar.

-- Vi kan ge återupplivning med bättre kvalité, det kommer sannolikt att rädda fler liv. Folk behöver kunna detta. På sjukhuset ska all personal öva minst en gång per år, säger Johan Israelsson till P4 Kalmar. 

För att öka patientsäkerheten 

Ann Sofie Togner är samordnare på forsknings och utvecklingsenheten och säger att vårdpersonalen måste vara välutbildad och att simulatorerna kommer göra att vården blir bättre för patienter. 

-- Tekniken utvecklas, då ska man lära sig nya metoder och ny teknik. Det ska tränas på simulatorerna för att öka patientsäkerheten, säger Ann Sofie Togner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista