Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Oskarshamn

Byggstrejk försenar reaktorstart

"Strejkar till vi fått igenom våra krav"
1:31 min

Strejken bland rörmokare och plåtslagare får fortsätta, beslutade Arbetsdomstolen i dag, som gick på fackets linje. Samtidigt trappas konflikten upp ytterligare. Uppstarten av Sveriges största kärnkraftsreaktor, O3 i Oskarshamn, försenas så länge strejken pågår.

– Totalt när det här träder i kraft kommer det att vara 3 000 ute, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Hur länge kan det här trappas upp och hur länge kan ni strejka?

– Tills vi har fått igenom våra krav, säger Torbjörn Johansson.

Arbetsgivarna uppskattar att konflikten kostar många miljoner varje dag.

Att Oskarshamns reaktor 3 inte kommer igång kostar cirka 15 miljoner kronor per dygn, enligt den största ägaren Eon. Hittills har starten skjutits fram tre dagar.

Stämde Byggnads

Arbetsgivarna för vvs-arbetare och plåtslagare hade stämt Byggnads i Arbetsdomstolen. De tyckte att företag vars företrädare engagerar sig på arbetsgivarsidan oftare blir uttagna i strejk än andra. I det här fallet 9 av 14 företag.

Men AD håller med facket Byggnads om att stridsåtgärderna riktats mot de största företagen och att de därför har legitima fackliga syften, som det heter i domen.

Torbjörn Johansson på Byggnads:

– Det är glädjande och skönt att konstatera att de här stridåtgärderna var tillåtna. Men det var ett väntat beslut.

800 blir 1 600

Nu utökas alltså konflikten. 800 strejkande blir 1 600 i dag, och de kommande veckorna tas ännu fler rörmokare och plåtslagare ut. Arbetsgivarna har svarat med lockout, och totalt kommer nära 3000 av Byggnads medlemmar vara uttagna den 24 maj om parterna inte kommer överens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".