Foto: Helmuth Petersson
Kalmar län

Mc-utredningen tuff utmaning för polisen

5:32 min

Rädsla hos vittnen kan hindra utredningen efter attacken mot mc-klubben Svineri MC förra helgen. Dådet misstänks ha utförts av det kriminella mc-gänget Hells Angels. Enligt polisen har vittnen och målsäganden reagerat mycket olika.


– En del har inte känt den rädslan och obehaget som vissa andra gör. Det har varit lite olika från individ till individ, säger Klas Werme som är operativ chef för polisen i Kalmar län.

Vilka utmaningar står ni inför?

– Det är ju naturligtvis stora utmaningar. Det är fullt förståeligt att vissa personer känner en rädsla och ett obehag. I den här mc-relaterade sfären är man kända för att vara våldsamma och hotfulla.

Vad gör ni för att vittnena ska känna sig trygga?

– Vi gör olika åtgärder. Jag kan inte gå in exakt i detalj på vad vi gör. Högsta prioritet för oss är att målsäganden och vittnen ska känna sig trygga. Det gör vi på olika sätt. Vi har samtal med dem och försöker skapa ett förtroende för polisen och att de ska känna att vi finns till hands och att vi stöttar dem på alla sätt och vis.

Stöttar vittnen

Enligt Klas Werme har polisen rört sig i de områden där målsäganden och vittnen bor under dygnets alla timmar.

– Nu sitter de här personerna häktade i fyra veckor misstänkta på sannolika skäl och det är inte otänkbart att tro att det kan bli en förlängning.

Vad händer om ingen vill vittna?

– Då får ju vi använda oss av den övriga bevisning som vi har i det här ärendet. I en sådan här utredning gör vi en mängd olika åtgärder för att samla bevisning på olika sätt. Då får vi försöka satsa på det vi har och försöka hjälpa åklagaren att styrka brott på det sättet istället.

Hur viktiga är vittnena?

– I Sverige råder något som kallas muntlighetsprincipen. I en rättegång har det som vittnen och målsäganden berättar väldigt stor betydelse. Det är det som rätten ska fälla sitt avgörande på. Vi hoppas och tror att vittnen och målsäganden kommer att ställa upp och finnas med i rättsprocessen hela vägen.

Vill sätta rättssystemet ur funktion

Enligt Klas Werme är det viktigt för demokratin att det inte går att hindra vittnen från att vittna.

– Det är precis det som den här typen av organisationer vill, att sätta hela rättssystemet ur funktion och att vi inte ska kunna fullfölja brottsutredningen.

Stort pådrag bevakade häktningarna

Foto: Sveriges Radio

Svineri MC ställer in festivalen

#text=5100481#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista