Bilprovarstationerna öppnar nu igen. Foto: Jan-Åke Thorell/Sveriges Radio
Oskarshamn/ Vimmerby

Klart för att testa bilen igen

1:35 min

Strejken på bilprovningsstationerna är avblåst. Det går att testa bilar som vanligt igen både i Oskarshamn och Vimmerby.  Parterna  kom i går överens om ett nytt löneavtal, som ger 2,6 procent i löneökningar och en garantiökning för varje medarbetare på 300 kronor.

Det var i onsdags som ungefär en tredjedel av landets bilprovarstationer togs ut i strejk. I Kalmar Län berördes Vimmerby och Oskarshamn

– Vi är mycket nöjda med resultatet, eftersom vi har kommit överens om lösningar på de frågor som är viktiga för Unionens medlemmar, säger Louise Gerdemo Holmgren vid Unionen.

Avtalet, som är ettårigt, följer normen för övriga avtal som redan tecknats på närliggande områden. Stridsfrågan var den garanterade löneökningen på 300 kronor till alla, och förhandlare Gunnar Järsjö vid Almega är lite besviken i kväll.

– Vi är inte riktigt nöjda för vi fick inte riktigt igenom det vi ville med individgarantierna, men å andra sidan fick vi bättre möjligheter att anställa doktorander och bättre möjligheter att anställa studenter och det känner vi oss väldigt nöjda med.

Hur många som de två senaste dagarna fått vänta med bilbesiktningen på grund av strejken är inte känt, och Gunnar Järsjö är glad att den inte blev längre.

– Vi tyckte det var angeläget att allmänheten inte drabbades mer än nödvändigt, och därför har vi gjort upp tidigt.

Ekot/ SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista