Emma Jansson hänger upp en bild inför upptäckardagen. Foto: Marcus Leonarde
Vimmerby/Hultsfred

Mycket att upptäcka i hemtrakter

Emma Jansson: ”Lyxigt att få ställa ut på upptäckardan”
1:32 min

För att få invånarna i Vimmerby och Hultsfred att veta mer om vad man i sommar kan hitta på i närområdet så anordnas på söndag den årliga upptäckardan. Tanken är att invånarna sedan bättre skall kunna svara på frågor från sommarens turister.

– Jag tycker att det är ett bra sammanhang att synas. Det är många besöksmål som är med den här dagen och det blir väldigt uppmärksammat att vi har mycket att vara stolta över i bygden. Det är bra om alla Vimmerbybor och Hultsfredsbor åker runt och så kan man berätta för våra besökare sen, så att man har vetskap om allt som finns i vår bygd, säger Kristina Linderlöf, som driver Ingebo hagar och skogar utanför Vimmerby.

Men tror du inte att folk känner till det redan då?

– Nä det tror jag inte, man kanske är lite hemmablind.

För Kristina Linderlöf är det första året med Upptäckardan men för turistbyrån i Vimmerby är det 10 års-jubiléum.

– Kommuninvånarna och de som är runt ikring skall bli ambassadörer för sin egna hembygd, säger Piroska Kallay på Vimmerby turistbyrå.

Men är inte det ni på tursitbyrån som skall sköta det?

– Absolut, men man kanske träffar någon på en gata där inte turistbyrån finns. Eller att man sitter hemma vid middagsbordet och har gäster och så kommer man på att antingen att "vi ringer turistbyrån" eller "jag var ju där, dit kan vi åka", säger Piroska Kallay.

Sedan tre år tillbaka är även Hultsfreds kommun med på tåget. Det innebär att nära 90 platser i de båda kommunerna håller extra öppet på söndag.

– Det är ju lyxigt, eftersom på upptäckardan kommer det ju mycket folk som kanske inte hade tittat på mina bilder annars, säger Emma Jansson, fotograf från Hultsfred som på söndag ställer ut vid Ingebo i Vimmerby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".