Småland

Allt fler unga väljer bort alkohol

1:27 min

Fler och fler undomar väljer ett nyktert liv. Av totalt 7 400 medlemmar i Ungdomens nykterhetsförbund är närmare 800 kronobergare. Distriktskassör Nils Vreman ser en förändrad attityd.

– Jag tror att hela normen har ändrats. Förut var det coolt att dricka, nu är det mer coolt att välja själv, säger distriktskassör Nils Vreman.

Stolthet
Även om det är många unga som dricker alkohol i Växjö så känner Nils Vreman en stolthet över sitt distrikt.

– Det väldigt många som tar sitt ansvar och säger vad de tycker. Det har jag märkt bland de yngre generationerna också, man vågar verkligen stå för den man är och blir inte utsatt på samma sätt som förr, säger han.

Nils Vreman är 18 år och har varit med i UNF i fem år. Precis som många andra blev han medlem under högstadiet. Då har de flesta inte hunnit ta ställning till alkoholen ännu och där vill Ungdomens nykterhetsförbund vara med och påverka, berättar han.

Starka personligheter
Grundtanken i UNF är att medlemmarna ses och har kul utan alkohol, på så sätt visar man andra att det går alldeles utmärkt. Nils Vreman tror att det finns flera anledningar till att Kronobergs distrikt har så många medlemmar.

Dels har man varit bra på att marknadsföra sig med starka personligheter och stor variation bland medlemmarna. Dessutom är UNF Kronoberg ett rikt distrikt sedan flera generationer tillbaka.

– Det gör ju att vi kan ha mycket olika aktiviteter och erbjuda medlemmarna vad de vill ha, säger Nils Vreman.

Sandra Douglasdotter
sandra.dougkasdotter@sverigesradio.se