Fotboll

Åtvids förlustsvit bröts mot Djurgården

1:58 min

Åtvidabergs fem matchers långa förlustsvit är bruten. Ett sent mål på Stockholm stadion räckte till 1-1 mot Djurgården och en välkommen poäng till ÅFF.

 Martin Mahrlo valde lagens lirare: 
Djurgården: Peter Nymann
Åtvidaberg: Oscar Möller

Under den första halvleken skadade sig Djurgårdens danska mittback Marc Pedersen och James Keene drog på sig sitt tredje gula kort för säsongen.

Det var egentligen allting att skriva hem om. Om man inte ville rapportera om noll avslut på mål, strilande duggregn och en så långt ganska sorglig fotbollshistoria.

Men i den andra halvleken så gjorde Djurgården som ofta den här säsongen, höjde sig ett par snäpp. Stockholmarna höjde tempot, tog fler djupledslöpningar och bytte in Ricardo Santos.

Santos, som kom från Kalmar inför säsongen, han bara vara på planen i 30 sekunder innan han spräckte målnollan. Philip Hellquist slog ett inlägg från höger och Santos knoppade snyggt och säkert in 1-0 i målets bortre hörn.

Målet var Santos första för Djurgården.

– Det var skönt. Men vi släpper in ett mål på slutet och och det var lite tråkigt, sa Santos som tidigare spelat i just Åtvidaberg.

Åtvidaberg, som kom till matchen med fem förluster i ryggen, hade egentligen ingenting i den andra halvleken. Men det blev ändå östgötarna som fick jubla sist.

För med fyra minuter kvar så lyckades Petrit Zhubi kvittera, och 1-1 blev också slutresultatet.

– Det här var oerhört viktigt. Självklart hade det satt sig i självförtroendet om det kommit ett sent mål och en förlust till, sa målskytten Zhubi till Radiosporten.

Den delade poängen innebär att båda lagen är på tio poäng, och att inget lyckades lämna bottenstriden.


 Så var matchen: 

Andra halvlek:
93.
Matchen är slut!

92. Djurgården försöker mobilisera för tryck men bollen är mest av allt i luften, runt mittlinjen.

90. Tre minuters övertid är det som gäller.

87. Mål! Åtvidaberg kvitterar till 1-1!

Åtvidaberg, som inte skapat något alls i chansväg under den andra halvleken, lyckas forcera in en kvittering. Petrit Zhubi är det som gör att "Åtvid" kan bryta sin långa förlusttrend.

"Chock för Djurgårdssupportrarna som kommit igång ordentligt efter målet", säger Marhlo.

85. Hörna för Åtvidaberg nu. Anton Tinnerholm samlar upp bollen, skjuter men skottet går högt över.

"Matchens andra satellit", slår Marhlo fast.

81. Mål! Djurgården gör 1-0!

Philip Hellquist slår ett inlägg från höger som nyss inbytta Santos knoppar in i bortre hörnet. Snygg aktion av Santos, med hans första bollkontakt i matchen!

79. Sista bytet för Djurgården i matchen! Peter Nymann går ut och in kommer Ricardo Santos.

75. Kalmar tar ut Magnus Eriksson, som kämpat hårt som ensam anfallare, och tar in Viktor Prodell.

71. "Som så många andra gånger under säsongen så gör Djurgården en mycket bättre andrahalvlek", säger Marhlo samtidigt som stockholmarna har kontroll på bollen vid mittlinjen.

70. Chibsah får ett jätteläge i Åtvidabergs straffområde! Mittfältaren blir helt ren men får för mycket fot under bollen och skottet går högt över.

69. Christer Youssef går ut och in kommer Sebastian Rajalakso för Djurgården.

65. Bra period för Djurgården nu! Hemmalaget har höjt tempot och fått igång djupledslöpningarna vilket gör Åtvidaberg pressade.

61. Åtvidabergfrispark halvvägs in på Djurgårdens planhalva. Mittbackarna tar den där sedvanliga löpningen upp när östgötarna mobiliserar. Men det hella ebbar ut i ett ingenting.

57. Åtvidaberg tar ut Alain Ollé Ollé och kastar in Petrit Zhubi.

56. En tendens är att fler anfall i alla fall närmar sig till någonting som skulle kunna bli avslut. Men detta är som sagt endast en tendens.

52. Anton Tinnerholm drar ned Mikkelsen utanför Åtvidabergs straffområde. Farligt frisparksläge nu alltså! Toivio är det som ska ta den, steppar upp och skjuter. Jansson tvingas till en räddning och det blir hörna. 

"Skottet gick rakt på Janssons händer, om man får säga så. Eller, det var en bra räddning av Jansson", säger Marhlo.

49. "Vi väntar fortfarande på matchens första mål, efter en tämligen usel första halvlek", slår Marhlo fast.

48. Åtvidaberg anfaller längst högerkanten. Utan att lyckas hota Djurgården då inlägget är svagt.

45. Den andra halvleken har startar, inga byten i halvtid.

Första halvlek:
45.
Den första halvleken är slut. Djurgården vann bollinnehavet med 54-46 men kom inte till ett enda avslut. Åtvidaberg kom i alla fall till tre avslut, men inget på mål, och detta säger en hel del om underhållningsvärdet på den här halvleken.

43. Oscar Möller springer sig fri, men det är offside. Hittills har matchen inte bjudit på särskilt många chanser att skriva hem om. Eller egentligen skriva någonting om. 

42. Djurgården tvingas till ett byte! Marc Pedersen går ut och in kommer Emil Bergström.

37. Åtvidaberg skapar för en stund ett ordentligt tryck i Djurgårdens straffområde. Men östgötarna saknar skärpa när den sista touchen ska till, och det blir rörigt mer än någonting annat.

32. Nu får Djurgårdens James Keene se ostskivan! Detta efter att anfallaren gått in ovårdat i en höjdduell. Matchbilden har blivit upphackad efter alla dessa avbrott.

31. Ollé Ollé knuffar Petter Gustafsson vid sidlinjen, och får också ett gult kort för detta.

27. "Djurgården har haft det mesta av spelet, men Åtvidaberg har haft de bästa chanserna", summer Marhlo.

25. "Ett intensivt duggregn är det som gäller", säger Marhlo om väderförhållandena.

23. Åtvidabergs Magnus Eriksson provar lyckan med ett skott utanför straffområdet. Vaiho i Djurgårdenmålet får sträcka på sig på så sätt att han vrider på huvudet när han ser den gå långt över.

22. Åtvid-hörna nu, mot bortre stolpen och det ser för ett ögonblick riktigt farligt ut innan Djurgården lyckas få bort bollen.

18. Mycket Djurgården nu, men laget får inte riktigt till det i den sista tredjedelen av planen.

15. Ytterligare en Djurgårdenhörna från höger. Återigen resultatlöst.

13. Hörna för Djurgården, den första för matchen. Domaren anser att Pedersen har gjort något oschysst, den danska backen ser oförstående ut men Åtvidaberg kan börja om med bollen.

10. Oscar Möller rinner igenom på en djupledspassning men Åtvidaberganfallaren lyckas inte få kontroll på bollen.

5. "Det har varit regnigt och kallt", slår Marhlo fast. Frågan är om spelet kommer värma publiken på Stockholm stadion?

Min 0. Matchen har startat! Noterbart är att att Åtvidaberg bänkat Viktor Prodell och startar med Oscar Möller från start.

Djurgårdens startelva:
Vaiho
Gustafsson - Toivio - Pedersen - Dahlén
Mikkelsen - Hämäläinen - Chibsah - Yousef
Hellquist - Keene

Åtvidabergs startelva: 
Jansson
Tinnerholm - Da Silva - Hallingström - Arvidsson
Nilsson - Manoel Marinho - Eriksson - Bergström - Ollé Ollé
Möller.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Djurgården-Åtvidaberg

1-1 (0-0)
1-0 Ricardo Santos (79), 1-1 Petrit Zhubi (86).

Varningar, Djurgården: James Keene, Petter Gustafsson. Åtvidaberg: Alain Junior Ollé Ollé, Anton Tinnerholm.
Domare: Tobias Mattsson, Karlstad.

Publik: 7 305.

Djurgården (4-4-2): Tommi Vaiho - Petter Gustafsson, Joona Toivio, Marc Pedersen (Emil Bergström 41), Andreas Dahlén - Peter Nymann Mikkelsen (Ricardo Santos 79), Kasper Hämäläinen, Yussif Chibsah, Christer Youssef (Sebastian Rajalakso 69) - Philip Hellquist, James Keene.
Åtvidaberg (4-4-2): Gustav Jansson - Anton Tinnerholm, Alberis Da Silva, Daniel Hallingström, Jesper Arvidsson - Tobias Nilsson, Bruno Manoel Marinho (Mattias Mete 85), Kristian Bergström, Alain Junior Ollé Ollé (Petrit Zhubi 57) - Magnus Eriksson (Viktor Prodell 75), Oscar Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.