Nicki Pedersen, en vinnare igen. Foto: Mike Patrick
Speedway

Pedersen och Crump i topp efter Prag

Säsongens tredje GP-deltävling visar att speedway är en sport där rutin är guld värd. Finalkvartetten i Prag var 153 år tillsammans. Nicki Pedersen vann och Jason Crump är ny ledare i en rekordjämn VM-tabell. För svenskarna var det ingen bra kväll.

Årets tredje GP-deltävling handlade mycket om rutin men ur svensk synvikel blev det en dyster kväll i Prag.

Nicki Pedersen vann finalen men den trefaldige världsmästaren inledde inte bra. Han hittade rätt inställningar efterhand och hans starter blev avgörande för hela tävlingen.

Bäste svensk blev Antonio Lindbäck på åttonde plats.

Tävlingen på Marketa-stadion i Prag var knepig för många förare. Det gällde att komma iväg från start på den hala banan. Omkörningarna var relativt lätträknade och de som förekom berodde mest på att någon förare gjorde något misstag.

Rutinen kom att spela stor roll. I finalen möttes fyra tidigare världsmästare. Nicki Pedersen fick en kanonstart från bana två och vann ohotad före Jason Crump, Tomasz Gollob och Greg Hancock. Det var Pedersens tredje seger i Prag. De två tidigare kom 2007 och 2008, båda dessa år vann Pedersen VM.

– Det var väldigt halt. Jag bytte cykel efter första heatet och bytte jag koppling efter mitt tredje heat. Det fungerade bättre och bättre. Jag är tuff att jobba för men i kväll jobbade hela teamet extremt bra, sade Pedersen.

Crump toppar

I VM-tabellen leder nu Crump på 44 poäng före Hanock och Gollob på 43, Pedersen har 42.

Bäste svensk i Prag blev Antonio Lindbäck som tog sig till semifinal efter åtta poäng i grundtävlingen. De gånger Lindbäck vann starterna var han riktigt snabb.

 --Jag var säker på att jag hade valt rätt cykel men fick byta efter mitt första heat. Sen gick det mycket bättre, Vi hade ändrat lite grejer efter tävlingen i Leszno och det fungerade bra. Det kändes som att vi hittade farten igen, sade Lindbäck.

Lindbäck fick en ganska bra start i sin semifinal, var två i första sväng men tvingades släppa Greg Hancock förbi sig. Totalt blev det nio poäng för Lindbäck som nu är bäste svensk i VM-sammandraget.

Problem för Jonsson

Andreas Jonsson hade väldigt stora problem från start. Han släppte kopplingen bra men sen hände just ingenting, jämfört med de andra. Jonsson och hans trimmare Carl Blomfeldt satt och såg väldigt frågande och besvikna ut efter tävlingen. Jonsson tog bara tre poäng.

Fredrik Lindgren kom inte heller iväg från start men kämpade till sig sex poäng. Peter Ljung fick till några bra starter men gjorde några misstag som kostade honom en plats i semifinal, Ljung tog fem poäng.

Sune Eklöf TT/ Janne Rindstig Radiosporten

Ställning GP-serien 2012

1) Greg Hancock 87p
2) Jason Crump 78p
3) Chris Holder 78p
4) Nicki Pedersen 72p
5) Tomasz Gollob 64p
6) Fredrik Lindgren 63p
7) Emil Sajfutdinov 58p 
8) Andreas Jonsson 47p
----------------------------
9) Jaroslaw Hampel 46p
10) Antonio Lindbäck 40p
11) Peter Ljung 36p
12) Bjarne Pedersen 33p
13) Hans Andersen 31p
14) Kenneth Bjerre 28p
15) Chris Harris 28p

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista