Din cykel är stöldbegärlig Arkivfoto: Elisabet Andersson/SR
Kalmar Län

Färre anmälda cykelstölder

Under årets första kvartal anmäldes 27 procent fler cykelstölder jämfört med samma period förra året. Dessbättre var cykeltjuvarna inte lika alerta här i länet. Antalet anmälda stölder av cyklar minskade med 50 till 1688.

Redan innan cykeltjuvarnas högsäsong, som inleds i maj, anmäldes i landet 8 242 cykelstölder, visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Skåne toppar listan på flest cykelstölder per invånare och värst är det i Lund.

Antalet anmälda cykelstölder har minskat under de senaste tio åren med 17 procent, enligt Brå, men nu ser trenden ut att vända för ett av de vanligaste egendomsbrotten. Förra året ökade anmälda stölder med 9 procent jämfört med föregående år.

Med många stulna hojar i omlopp bör man tänka till lite extra vid köp av begagnad cykel för att inte riskera att bli dömd för häleri. Bästa råden är att be säljaren om cykelns ramnummer och begära originalkvitto. Polisen kan ge besked om cykeln är stöldanmäld.

TT/P4 Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".