Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Blodtrycksmätning på natten kan rädda liv

1:50 min

Den som har normalt blodtryck på dagen men högt på natten, och dessutom har diabetes typ 2, kan vara i riskzonen för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Både högt blodtyck och diabetes medför risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. När båda riskfaktorerna finns samtidigt, ökar risken påtagligt, det visar en studie som läkare och forskare Magnus Wijkman gjort vid Linköpings universitet.

Det traditionella sättet att mäta högt blodtryck är att patienten kommer till en sjukvårdsmottagning dagtid, och får vila på en brits medan blodtrycket mäts i överarmen. Men när blodtrycket mättes på natten blev resultaten annorlunda, berättar Magnus Wijkman:

– Vi hade 100 patieneter med normalt mottagningsblodtryck som vi gjorde en 24-timmarsmätning på, och av dem var det var det 30 stycken som hade för högt blodtryck på natten. Det är nästan en tredjedel av patienterna som deltog i vår studie.

Vad borde man göra nu inom vården?

– Vi kan inte säga utifrån de här resultaten att alla alltid måste göra en sådan här mätning, men jag tycker att alla med typ 2-diabetes någon gång borde erbjudas att göra en 24-timmarsmätning, för att bättre värdera hur blodtrycket ligger, inklusive på natten, säger Magnus Wijkman som är nybliven medicine doktor och som arbetar som ST-läkare vid medicinkliniken vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista