Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

"Svårt att komma ur Fas 3-systemet"

1:33 min

Enligt uppgifter från LO fastnar många människor i det så kallade Fas 3-systemet som ska hjälpa långtidsarbetslösa att få ett jobb igen. Samtidigt visar siffror från arbetsförmedlingen att antalet långtidsarbetslösa personer ökar i Kalmar län.

P4 Kalmar har träffat Avni Brahimi är 47 år och har de senaste 16 åren bara haft denna form av anställningar men vill helst ha ett riktigt jobb.

– Jag dör hellre än söker socialbidrag. Jag skulle ta vilket jobb som helst bara jag är anställd och har en lön. När du fastnar i sådana här situationer är det kört för dig, säger Avni Brahimi.

Har kämpat länge

Sedan 1996 har Avni bytt fyra olika arbetsplatser som varat upp till ett halvår men som aldrig lett till en heltidsanställning. Alla arbetsplatser han haft har varit i program med aktivitetsstöd, i dag kallat Fas 3. Avni berättar att han kämpat länge med att få ett riktigt jobb.

– Det är jobbigt. Jag har tre barn i tonåren som är arbetslösa. Jag har kämpat för att få ett jobb som alla andra vanliga människor. Självklart ska man kämpa och ta sitt ansvar men samhället måste också se till att göra någonting för att hjälpa oss som är arbetslösa.

"Borde stoppa Fas 3"

Ola Johansson är ombudsman på LO Sydost och säger att man bör ge långtidsarbetslösa en möjlighet att utbilda sig och att regeringen borde stoppa Fas 3 direkt eftersom människor fastnar där under långa perioder och har svårt att komma ur systemet.

– Vi har en ökning på 82 procent öppet arbetslösa i länet. Siffran har stigit så mycket på två år. Det är svårt att komma ur Fas 3 om du varit där länge och tyvärr är det inte många som tar sig upp ur det där, säger han.

Avni Brahimi säger att han länge hoppats på att få ett jobb.

– Hur länge ska man behöva hoppas? Jag är ju snart 50 år gammal!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista