Foto: Kim Holm/Sveriges Radio
Kalmar län

Utbildning kan var vägen ur Fas 3

Inger Schröder: "Då bör personen titta efter arbetsmarknadsutbildningar"
1:19 min

Långtidsarbetslösheten ökar i länet och fler människor sätts i sysselsättningsfasen, även känt som Fas 3. Många har under flera år jobbat på arbetsplatser under Fas 3 utan att få en anställning och då fastnat i det systemet. P4 Kalmar berättade tidigare om Avni Brahimi som under 16 år aldrig haft en anställning utan aktivitetsstöd.

-- Har man en kompetens som inte efterfrågas på arbetsmarknaden då finns det en stor risk att man är kvar i sysselsättningsfasen, säger Inger Schröder, arbetsförmedlingens chef.

Hälften kvar 

Av de drygt 10 000 personer som gick in i Fas 3 för två år sedan är drygt hälften fortfarande kvar. En fjärdedel har fått jobb, men de allra flesta lever med någon form av lönebidrag.

Inger Schröder säger att även om människor inte får jobb genom sysselsättningsfasen skapar de sig referenser och på så sätt ökar sina chanser att få ett jobb i framtiden.

-- Det är arbetsgivarna som måste avgöra om de vill anställa personen eller inte, det kan säkert finnas många anledningar till det. Ekonomi är en anledning. Men man kan se att platsen gett individen mer kompetens och nya referenser.

Borde söka utbildning

P4 Kalmar har tidigare berättat om Avni Brahimi som under de senaste 16 åren aldrig haft en riktig anställning utan bara flyttats runt mellan olika sysselsättningar. Inger Schröder säger att människor som hamnar i liknande situationer och ser att de inte får ett jobb borde söka en utbildning.

-- Anledningen till att man är kvar är ju att den kompetens man har inte matchar arbetsmarknaden. Har någon gått i 16 år utan att få ett jobb då bör personen titta efter arbetsmarknadsutbildningar. Kompetensen är i så fall inte uppdaterad, säger hon till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".