1 av 4
Strax innan Rasmus Elm blev uttagen i den svenska EM-truppen tränade han med sina gamla lagkamrater i Kalmar FF. Här med Tobias Carlsson. Foto: Anna Rydén/Sveriges Radio
2 av 4
Rasmus Elm var hemma och tränade med de gamla lagkamraterna i Kalmar FF. Foto: Anna Rydén/Sveriges Radio
3 av 4
Rasmus Elm i duell med Kalmar FF:s Erik Israelsson. Foto: Anna Rydén/Sveriges Radio
4 av 4
Foto: Anna Rydén/Sveriges Radio
Fotboll

Rasmus Elm uttagen i EM-truppen

Rasmus Elm: ”Man hoppas och drömmer så klart om att kunna stå högst upp”
3:28 min

Rasmus Elm blev den förste mittfältaren att presenteras när förbundskapten Hamrén presenterade den svenska EM-truppen. Däremot blev det ingen John Guidetti i EM-truppen. I stället väljer förbundskapten Erik Hamrén att ta in Tysklandsproffset Markubs Rosenberg.

När fotbolls-EM i Polen och Ukraina avgörs i sommar så finns broakullasonen Rasmus Elm med i den svenska truppen. Det stod klart efter att förbundskaptenen Erik Hamrén på måndagskvällen presenterade den svenska EM-truppen.

– Det är väldigt, väldigt roligt så klart. Det blir spännande man vet inte riktigt vad man har att vänta men så klart så blir det kul, säger Rasmus Elm till P4 Kalmar efter att ha blivit uttagen i den svenska EM-truppen. 

"Fantastisk passningsspelare"

Rasmus Elm presenterades först av de svenska mittfältarna.

– Mycket bra spelförståelse. Jobbar hårt men är en fantastisk passningspelare. Inte minst i det långa spelet och också riktigt, riktigt vass på fasta situationer. Användbar på i stort sett alla positioner på mittfältet, säger Hamrén när han presenterar Rasmus Elm som nummer 6.

Bryr sig inte om tröjnummer

Om det faktum att Rasmus Elm kommer ha nummer 6 innebär att han är tänkt som en spelare i startelvan eller inte vill han själv inte spekulera i.

– Jag reflekterar inte så mycket över det. Tröjnummer har jag aldrig varit speciellt intresserad av så det får väl vara som det är, säger han till P4 Kalmar.

Elmander är med i den svenska truppen

I den svenska truppen i övrigt så handlade det mesta om anfallarna. Det blev ingen John Guidetti, men väl Markus Rosenberg som så sent som 2011 tackade nej till landslagsspel.

Däremot kom fotskadade Johan Elmander med i truppen, trots att de första rapporterna kring hans skada sade att han troligen kommer att missa EM.

– Landslagsläkaren Leif Swärd bedömer det som att det finns goda möjligheter att Elmander kan spela i EM, och då bedömer jag att Elmander är så pass viktig för oss att vi tar med honom, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Guidetti inte tillgänglig

Samme läkare, Leif Swärd, undersökte även John Guidetti men där var beskedet desto dystrare . Swärd gjorde där bedömningen att den talangfulle anfallaren inte kommer att kunna spela i EM.

I övrigt var det den väntade 23-mannatruppen som Hamrén presenterade. Möjligen höjdes något litet ögonbryn över att vänsterbacken Oscar Wendt inte fick plats.

Sveriges EM-trupp

Målvakter:
1 Andreas Isaksson
12 Johan Wiland
23 Pär Hansson

Försvarare:
2 Mikael Lustig
3 Olof Mellberg
4 Andreas Granqvist
5 Martin Olsson
13 Jonas Olsson
15 Mikael Antonsson
17 Behrang Safari

Mittfältare:
6 Rasmus Elm
7 Sebastian Larsson
8 Anders Svensson
9 Kim Källström
16 Pontus Wernbloom
18 Samuel Holmén
19 Emir Bajrami
21 Christian Wilhelmsson

Anfallare:
10 Zlatan Ibrahimovic
11 Johan Elmander
14 Tobias Hysén
20 Ola Toivonen
22 Markus Rosenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".