1 av 2
Pensionärs- och ungdomsrabatter ska även fortsatt vara tillåtna i fortsättningen. Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Erik Ullenhag, integrationsminister. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Sverige

Skärpt lag mot åldersdiskriminering

"Får höra att hon är för gammal för att få skaffa mobil"
2:05 min

För gammal för mobilabonnemang, operation, och seniorboenden? Inte länge till. I ett nytt lagförslag vill regeringen förbjuda åldersdiskriminering på de områden i samhället där det i dag saknas skydd.

– Många äldre människor drabbas av att man efter ett visst årtal bara bedöms efter hur gammal man är, de ses som äldre snarare än för vilken människa de är, säger integrationsminister Erik Ullenhag till TT.

Förbjuder åldersdiskriminering i lagförslag

Det vill regeringen råda bot på. I ett nytt lagförslag förbjuder man åldersdiskriminering på fler områden i samhället, inte bara inom arbetslivs- och utbildningsområdet vilket är fallet i dag.

I fortsättningen blir det förbjudet att åldersdiskriminera även på områden som till exempel varor och tjänster, hälso- och sjukvård, bostäder och studiestöd, föreslår regeringen i en lagrådsremiss.

– Vi har exempel på en 76-årig man som nekats bensinkort för att han ansågs för gammal och en 80 årig kvinna som nekats att skaffa mobilabonnemang. Det ska förändras och det kommer bli tydligt från lagstiftningens sida att det inte är okej.

Åldersgränser måste ha legitima skäl

Nu skärper regeringen tonen och framöver måste åldersgränser ha legitima skäl och kunna motiveras. Att till exempel ha fasta åldersgränser för vissa operationer utan att göra en medicinsk bedömning av individen kommer inte att tillåtas.

– Att till exempel säga att "vi utför inga gastric bypass på folk över 60 år" kommer sannolikt inte att vara förenligt med den nya lagstiftningen, säger Erik Ullenhag.

Fortsatt åldersgräns på tobak, alkohol och spel

Men det finns undantag. Särbehandling som har ett berättigat syfte godtas. Och även i fortsättningen kommer det att finnas nedre åldersgränser vid försäljning av till exempel tobak, alkohol och spel. Försäkringstjänster undantas från förbudet mot diskriminering, och pensionärs- och ungdomsrabatter får grönt ljus även framöver.

Den nya lagstiftningen föreslås börja gälla den 1 januari 2013, och förhoppningen är att den också kan bidra till att synen på äldre förändras.

– Att vi i högre grad ser äldre människor som olika individer och inte klumpar ihop dem i gruppen äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".