Fritz Eriksson. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Mörbylånga

Kräver att regeringen stoppar vindkraften

1:29 min

Regeringen måste gripa in och skydda södra Ölands världsarv så att det inte byggs vindkraft där. Det menar ett 40-tal personer som har skrivit till statsminister Fredrik Reinfeldt. De menar att de lagar som finns nu inte räcker till utan att man måste ge världsarvet ett extra skydd.

Annars riskerar Öland att bli av med sitt världsarv, enligt vindkraftsmotståndarna.

– Det finns inga egna lagar som skyddar världsarven, utan grejen är att de befintliga vanliga lagarna ska skydda världsarven. Det innebär att när man ändrar en generell lag kan följden av ändringen drabba ett världsarv, säger en av dem som skrivit under – Fritz Eriksson.

Inga särskilda regler

2009 ändrades bland annat gränsen för hur mycket vindkraft man får sätta upp på Öland. Det öppnade upp för vindkraft i området som klassas som världsarv eftersom det inte finns några särskilda stoppregler för just världsarv.

Om det blir mer vindkraft kan södra Öland bli av med sin världsarvsstatis, något som Unescos utredningsorgan Icomos redan varnat för.

Risk för turismen

Tidigare när Icomos kritik kommit upp har kommunen menat att man måste få utveckla södra Öland, bland annat för jobbens skull. Men Fritz Eriksson tror att risken är stor att det kostar kommunen stora turistintäckter om man inte slår vakt om världsarvet och blir av med det.

– Dit vill man komma för den orörda naturen och det fantastiska landskapet. Så rimligen kommer Öland i värsta fall att förlora en hel del om inte turismen kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista