Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

17-årings död Lex Maria-anmäls

Händelsen där en 17-årig pojke från Kalmar dog efter att ambulansen dröjde blir nu ett fall för Socialstyrelsen. Det var i januari som P4 Kalmar avslöjade att SOS Alarm inte bedömt hans tillstånd som livshotande. Nu Lex Maria-anmäler vården sig själva.

Istället för ambulanstransport fick föräldrarna köra sin son till sjukhuset, där han dog av en bristning i stora kroppspulsådern.

Nu Lex Maria-anmäler sjukhuset i Kalmar händelsen. Landstinget vill utreda om de kunnat agera annorlunda för att undvika pojkens död.

Såhär skriver länssjukhuset i ett pressmeddelande:

Bakomliggande orsak till att 17-åringen avled har inte definitivt klarlagts vid rättsmedicinsk obduktion. Anmälan görs för att få Socialstyrelsens bedömning om något i tidigare kontakter med sjukvården borde ha föranlett ytterligare diagnostiska överväganden riktade mot sällsynta tillstånd som kan vara förenade med kärlsvaghet än vad som kom att göras innan den tragiska händelsen.

19 januari:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista