1 av 4
Joachim Carlström med den nya bilen. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
2 av 4
Joachim Carlström med sin nya bil. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
3 av 4
Bilen som ska leda Joachim Carlström till nya framgångar. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
4 av 4
Motorhuven i den nya bilen. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Rally

I ny bil på nya vägar i Sydsvenska rallyt

5:07 min

Årets största rallyevenemang i södra Sverige avgörs i trakten av Tingsryd där 37:e upplagan av Sydsvenska rallyt körs. För Joachim Carlström från Gullabo RC brukar rallyt vara årets höjdpunkt men i år blir det något utöver det vanliga för teamet som precis fått nya bilen klar.

– Sydsvenska rallyt är normalt årets höjdpunkt för mig och det är största grusrallyt i Sverige, säger Joachim Carlström som inte vet hur många han varit med. Det har som bäst blivit en fjärdeplats för honom i rallyt tidigare.

Många år på nacken

Trots att Sydsvenska rallyt snart funnits i 40 år är mycket nytt i år som att det för första gången är Tingsryd som är bas för arrangemanget och ett par sträckor sköts av Carlströms hemmaklubb Gullabo RC men för hans team är det nyaste främst att en modernare rallybil köpts in under vintern.

Under oändligt många timmar har bilen skruvats ner i detalj och varje liten skruv och svetsfog har gjorts om. In i det sista har bygget pågått så någon tävling hinns inte med innan Sydsvenska rallyt avgörs 18-19 maj. I garaget i Kalmar står den vita bilen nästan färdig med ny lack och sponsorernas loggor på plats.

-– Bilen är i stort sett klar och vi har testkört den men det återstår montering av en del elektronik och motortrimning sista dagarna.

Modernare bil

Den nya bilen är en betydligt modernare variant av den bilmodell Joachim Carlström kört med senaste åren och han räknar nu med att bli konkurrenskraftig med de bästa i klassen.

-– Det är jag definitivt men sedan är frågan hur mycket jag vågar chansa och utnyttja bilens kapacitet, säger han till P4 Kalmar.

Mycket arbete har lagts ner på att göra bilen så säker som möjligt.

– Jag vill känna en väldig säkerhet i mina bilar för har man gjort en rejäl vurpa så vill jag veta att den håller ihop om det händer igen.

Kan ta ett tag att vänja sig

Joachim Carlström inser att det inte är enkelt att lyckas i första tävlingen med en ny bil och räknar med att det kan ta en eller några sträckor att köra riktigt fort. Sydsvenska rallyt körs på 16 sträckor under två dagar och målet är klart:

– Bansträckningen tror jag kommer passa mig bra för det lär bli längre fart och fler svängar. Är jag 5-6:a med nya bilen på lördag kväll är jag jäkligt nöjd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista