Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Sverige

250 jobb försvinner när Arla sparar

Mejerijätten Arla sparar för att kunna expandera men Kalmar drabbas inte. Kostnaderna ska ner med 500 miljoner danska kronor årligen och 250 jobb försvinner. Det är administrativa tjänster som nu skärs ned. I första hand drabbas Danmark och England. I Sverige mister 46 personer jobbet.

– Vi är inne i en intensiv tillväxtresa. Vi växte med tolv procent förra året och vår bedömning är att vi kommer att växa ännu snabbare i år. Vi ser goda tillväxtmöjligheter på mejerimarknaden. Men tillväxt kostar och vi måste bli effektivare för att kunna ta tillvara alla de möjligheter vi ser, säger Christer Åberg, vd för Arla i Sverige.

Vill undvika dubbelarbete

Kärnmarknaderna för Arlas del är, förutom Sverige och Danmark, också Tyskland och England.

Tidigare har företagets omstruktureringar handlat mer om produktionsanläggningar.

– Vi vill bland annat undvika dubbelarbete över gränserna. De pengar vi tjänar ska ju i första hand gå till våra ägare, mjölkbönderna.

Bygger världens största färskvarumejeri

Åberg utesluter inte att tillväxten kommer att ske genom fler företagsförvärv eller fusioner, likt fjolåret fusion med Milko.

I England bygger Arla just nu världens största färskvarumejeri.

– Det visar att det är en marknad vi tror på, säger Åberg.

Arla har ungefär 17 400 anställda totalt, omkring 6 000 är tjänstemän. I Sverige har Arla 3 500 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista