Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Öland

Strängare regler kan tvinga bort världsarvet

Mats Lindahl: ”Då får man överväga att ta bort världsarvet”
1:17 min

Världsarvet på södra Öland får inte hindra kommunens utveckling. Det menar Mats Lindahl som är miljöchef i kommunen efter att det ställts krav på särskilda regler för att till exempel bygga vindkraftverk i världsarvet .

Mats Lindahl menar att världsarvet är en plats som ska utvecklas och kunna förändras och om inte utveckling och världsarv kan förenas, ja då är det världsarvet som får försvinna.

– Skulle det bli så att det här används som ett instrument mot oss då får man överväga att ta bort världsarvet, en levande bygd ser vi som viktigare.

Grupp kräver hårdare regler

Det var i morse som P4 Kalmar berättade om en grupp på runt 40 personer som skrivit till statsminister Fredrik Reinfeldt. De vill ha hårdare regler för exploatering, till exempel bygge av vindkraftverk på världsarvet, och menar att de regler som finns nu inte räcker.

Kan tvinga bort världsarvet

Men Mats Lindahl håller inte med och säger alltså att om reglerna blir för strikta, då kan man tvingas ta bort världsarvet. Han menar också att man redan skyddat de viktiga områdena från vinkraftutbyggnad.

– Vi har plockat rent hela Ölands alvar och östra sidan, strandängarna, där har kommunen varit enig att skydda. Även övergången mellan alvar och mittlandsskog. Så vi tycker vi tagit bra hänsyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".