Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar/Piteå

Fick sparken efter Facebookkonversation

Två anställda på Go Excellent fick sparken efter att ha haft en diskussion med en före detta kollega på Facebook. Nu stämmer fackförbundet Unionen företaget eftersom de anser att det var uppenbart att männen skämtade och att konversationen dessutom endast var öppet för vänner och deras vänner.

Det var i augusti förra året som en före detta anställd skrev på sin Facebooksida att han kände sig lurad av företaget. En av de anställda som senare fick sparken ville stötta sin vän eftersom han uppfattade det som att företaget hade brutit en överenskommelse och citerade artisten Yngvie Malmsteens albumtitel "unleash the fury".

Den andra kollegan avslutade konversationen genom att i sin andra kommentar skriva "as long as you shoot the fuckers and not the fuckees", vilket översatt till svenska innebär "så länge du skjuter jävlarna och inte de som man jävlas med". Enligt Unionen så ska det här citatet läsas i sin text då det är tydligt att det hela bara är ett skämt, men arbetsledningen tolkade det hela som ett hot.

De två männen fick sluta med omedelbar verkan och Unionen stämmer nu företaget Go Excellent eftersom facket anser att det inte fanns någon saklig grund till varför männen fick sparken. Händelsen inträffade i Piteå men Go Excellent finns även i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista