Hultsfred

Tung trafik oroar i Järnforsen

1:40 min

Det tunga trafiken i Järnforsen i Hultsfreds kommun kommer att vara borta om fem år. Det hoppas kommunen och företagarna på orten. Då ska en ny infart stå klar för nära 20 miljoner kronor. Idag är de många lastbilarna och långtradarna genom samhället ett stort problem både för trafikanter och gående.

– Jag är rädd om mina barn. Därför kör jag dom för det mesta i bil till skolan här i samhället. När de går är jag orolig, säger Jörg Wandelt som är handlare och trebarnspappa.

Han är en av alla Järnforsenbor som reagerat på ökningen av den tunga trafiken i samhället. Han bor med sin familj på en av de gator där de flesta långtradarna kör med sin last till industrierna.

115 långtradare per dygn

När kommunen mätte hur mycket tung trafik som körde på vägen kom man upp i 115 långtradare om dygnet. för ett år sen. När vi står och pratar vid vägen kommer ytterligare en långtradare som kör farligt nära oss.

– Du ser, så här går det hela dagen. Vägen är inte så står, den är smal, säger Jörg Wandelt.

Alla vill att trafiken ska bort

Alla, kommunen och järnforsenborna är eniga om att en ny tillfartsväg måste byggas till samhället. Men frågan är vem som ska betala den. Omkring 20 miljoner kostar bygget. Olle Paulsson från företagarna ställer sitt hopp till myndigheterna

– Jag kan inte se annat än att en myndighet som Trafikverket eller Tillväxtverket med sina eu-pengar ska ställa upp med pengar, säger han.

Tålamod krävs

Hultsfreds kommun tycker att det är viktigt att vara envis och ha tålamod för att få igenom bygget av tillfarten även om olycksrisken är stor när långtradarna kör genom samhället.

– Om det blir en olycka nu skulle det kännas som ett nederlag, men vi måste ha tålamod, för det är många saker som måste falla på plats innan det blir en ny infart, säger Michael Leijonhud från Hultsfreds kommun.