Lönerna varierar när de unga jobbar kommunalt i länet.
Kalmar län

Stora löneskillnader när ungdomar jobbar i sommar

Snart slutar skolan och många ungdomar börjar att sommarjobba. Men timlönen varierar kraftigt beroende på vart du bor i länet. I Hultsfred tjänar en sommarjobbare inom kommunen från 50 kronor i timmen, medan en 17-åring i Vimmerby tjänar 62 kronor.

Det är Kommunal som tagit fram en sammanställning inför sommaren 2012 som visar att lönerna i länet varierar stort.

– Det är väldigt problematiskt att lönerna skiljer sig så mycket åt för samma sorts jobb. Det skapar en orättvisa som inte är bra. Dessutom är många sommarjobbslöner väldigt låga. Lönen måste vara anständig även om det handlar om ungdomar, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

Går ut med rekommendationer

Inför varje sommar undersöker Kommunal hur många som erbjuds sommarjobb i kommunerna och hur hög timlön får. Kommunal rekommenderar även kommunerna vilken lägstalön som är rimlig för ungdomarna.

Så här ser Kommunals rekommendationer ut för sommarjobben 2012:

16 och 17-åringar bör utgå med en lön på 61 kronor i timmen. 18 och 19-åringar bör ligga på 75 kronor i timmen som lägst.

Kommunal har tittat på lönen i fem av tolv kommuner i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista