Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Mörbylånga

Kommunen dröjde med nya nycklar

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot Mörbylånga kommun för långsamt agerande när mediciner och ett par handväskor stals från åldringar som nyttjar hemtjänsten. Bland annat får kommunen kritik för att man varit för långsamma på att utreda det som hänt.

Det var i slutet av januari i år som det upptäcktes att flera äldre som har hemtjänst blivit av med narkotikaklassade läkemedel. I några fall hade också väskor stulits.

Kommunen gjorde då en polisanmälan. Totalt utreder de 21 olika anmälningar. Men sedan tog det för lång tid för kommunen att gå vidare – bland annat med att se till så att nycklar till brukare inte kan hamna i fel händer.

Nya nycklar för några veckor sedan

Först för ett några veckor sedan kom nya boxar för nycklar. Det dröjde också till början av maj, alltså mer än tre månader innan kommunen anmälde det som hänt till Socialstyrelsen enligt Lex Sarah.

Just att åtgärderna tagit så lång tid är något som Socialstyrelsen slår ner på. Man skriver i sitt beslut att kommunen nu visserligen gjort tillräckligt för att förhindra fler stölder, men det har enligt dem tagit orimligt lång tid att genomföra förändringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".