Kalmar

Brandmän och polis vädjar om hänsyn

2:13 min

Du som kör bil måste visa mer hänsyn vid trafikolyckor. Det menar polisen, ambulansen och brandkåren i Kalmar som nu har gjort en informationsfilm som de delar ut till trafikskolorna i Kalmar.

Kenneth Emricsson som är enhetschef på den operativa enheten på Kalmar brandkår säger till P4 Kalmar att de upplever stora problem när de spärrar av vägen i samband med trafikolyckor.

– Det är väldigt problematiskt. Vi har vid ett flertal tillfällen haft personal som varit nära att bli påkörda. Det har varit väldigt nära vid ett flertal tillfällen.

"Blir värre och värre"

Bill Lundquist som är trafikpolischef i Kalmar län berättar att de dessutom kan se en oroande trend:

– Det har accelererat. Det blir värre och värre för varje år. De kommer närmare och närmare bilarna och de kör fortare och fortare.

Körde av bildörren

I informationsfilmen berättar ambulanssjukvårdaren Steen Wallin om en händelse som han var med om:

Det var mitt i sommartrafiken på Öland. Det är väl en fyra år sen. Jag skulle gå och hämta grejer i ambulansen till min kollega och när jag lutar mig in i hytten och hämtar det här så bäst vad det är så försvinner dörren som jag håller i. Det visar sig att det är en bilist som har brutit mot avspärrningen.

Även brandmannen Patrik Ringhagen berättar i filmen om en annan händelse:

Vi satte ut olyckstrianglar med rött sken på och förstärkte dem med varningsbloss. Trafikanterna stannade och det bildades lite kö. Ändå hade vi ett körfält öppet för tillkommande ambulanser och andra räddningsfordon. Efter en liten stund märks det att en bilist börjar bryta sig ut från den här kön och köra mot avspärrningen. Han håller lite för hög fart när han kommer och hinner inte stanna i tid utan får sladd precis innan där jag stått och kör över både varningsparaplyerna och varningsblossen.

"Bäst vad det är så försvinner dörren jag håller i"

#link=316527#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista