Kampen mot den negativva folkutvecklingen pågår i Järnforsen. Frank Ståhl, ordförande i samhällsföreningen, är en av dem som kämpar. Foto: Peter Bressler/SR
Hultsfred

Järnforsen kämpar för postservice

0:57 min

Järnforsen i utkanten av Hultsfreds kommun ser man posten som en av nycklarna för att locka fler att flytta dit. Samhällsföreningen där har engagerat många bybor i arbetet för att Posten ska komma tillbaka till orten.

"Vi måste få tillbaka posten för att folk ska kunna våga flytta hit". Det har de som bor i Järnforsen på gränsen till Jönköpings län kommit fram till. Enligt dem är det den viktigaste åtgärden för att få fler att flytta dit.

Samhällsföreningen har engagerat många bybor i arbetet för att Posten ska komma tillbaka.

Får åka en mil

– Jag anser att det här är en möjlighet för Järnforsen att utvecklas och få hit nyinflyttade, säger Frank Ståhl som är ordförande i föreningen.

Posten i samhället lades ner för några år sedan. I dag får Järnforsenborna åka en mil till Virserum för att hämta paket. För viktiga försändelser som till exempel körkort tvingas man åka till Hultsfred, tre mil bort.

Ska påverka myndigheter

I dag bor 550 personer i trakten. Antalet invånare har sakta minskat de senaste tio åren och det trots en stark industri på orten.

För att utvecklingen ska kunna vända handlar det nu om att kunna påverka myndigheter och politiker anser Frank Ståhl:

– Vi får lyfta fram den här frågan till en högre nivå. Om de inte lyssnar på oss riskerar landsbygden att dö, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista