Nytt avtal för kommun- och landstingsanställda

1:47 min

Akademikerförbundet SSR och Vision har nu kommit överens om ett nytt löneavtal med Sveriges kommuner och landsting, SKL. 140 000 kommunal- och landstingsanställda tjänstemän får ett lönepåslag på 2,6 procent.

Efter fyra månaders förhandlingar stod avtalet klart i natt, mellan Akademikerförbundet SSR och fackförbundet Vision - på ena sida - och Sveriges Kommuner och landsting, SKL - på andra.

Marcus Furuberg, förhandlingschef för akademikerförbundet, är nöjd med avtalet, även om man inte lyckades få igenom alla sina krav.

– Kommuner och landsting behöver jobba med att attrahera morgondagens akademiker och det här avtalet ligger i paritet med andra avtal på markanden, så vi är nöjda, säger han.

Medlemmarna, bland annat socialsekreterare, tekniker, ekonomer och vissa chefsgrupper, anställda inom kommun och landsting, får ett lönepåslag på 2,6 procent.

Parterna har förhandlat i fyra månader, och det var först när medlare togs in som en överenskommelse kunde nås. Avtalet är ettårigt och gäller från 1 april.

Båda parterna har fått ge och ta. En av de stora frågorna har varit dom strukturella löneskillnaderna.

Akademikerförbundet och Vision har velat ha större lönesatsningar på offentligt anställda kvinnliga tjänstemän, för att närma sig kvinnliga lönenivåer som gäller inom den privata sektorn.

I den frågan lyckades man inte komma överens. Ingela Gardner Sundström, ordfröande i SKL:s förhandlingsdelegation, tycker det är logiskt.

– Inom sektorn har vi ju jobbar intensivt med att ta bort orimliga löneskillnader mellan män och kvinnor, men det som händer mellan sektorerna är en större samhällsfråga, säger hon.

Ni ville ha ett sifferlöst avtal, som förhandlas på lokal nivå, men fick inte igenom de kraven?

– Vi är överens om att vi ska jobba vidare och se om vi i framtiden kan enas om att sätta löneavtalen på lokalnivå och även att avtalen blir längre, säger Ingela Gardner Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista