Arkivfoto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Fakta: Svenskarnas parti

Enligt både tidskriften Expo som bevakar högerextremister och säkerhetspolisen är Svenskarnas parti sprungen ur den öppet nazistiska rörelsen Nationalsocialistisk front. NSF startade sin verksamhet på 1990-talet. Sedan dess bytte rörelsen namn till Folkfronten och senare bildade samma krets Svenskarnas parti.

Övergången till Svenskarnas parti handlar om ett namnbyte, enligt både Säpo och Expo. Man har behållit det mesta av sin politik.

Säpo klassar Svenskarnas parti som en del i den politiskt extrema vit makt-miljön.

I valet 2010 ställde partiet upp i totalt åtta kommuner, varav tre i Kalmar län: Emmaboda, Mönsterås och Kalmar. Dessutom kandiderade partiet till landstinget i Kalmar län. Den enda politiska framgången hade partiet i Grästorps kommunfullmäktige i Västra Götaland.

Politiken

I partiets punktprogram är den första punkten:

"Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare."

Svenskarnas parti vill också förändra det svenska statsskicket och avskaffa den nuvarande demokratin:

"Det demokratiska systemet är en av huvudanledningarna till den kaosartade situation som börjar sprida sig allt mer då dagens statsskick bygger på ansvarslöshet, egoism och folksplittring, vilket har möjliggjort inflytande för allehanda särintressen på bekostnad av allmänhetens dito."

Symbolen

Partisymbolen är sammansatt av fyra stycken livsrunor och tillsammans kallas symbolen för Aegishjálmur (skräckhjälm). Livsrunor har använts av tyska Waffen SS under det nazistiska styret i Tyskland på 1930-talet.

Såhär skriver partiet om symbolen på sin webbplats:

"Aegishjálmur var vidare en symbol som våra förfäder använde för att få styrka i strid och injaga skräck i sina fiender vilket passar väl in i den tid då etablissemanget mer än någonsin kommer att frukta det parti, den rörelse, som har för avsikt att byta ut det destruktiva styret mot ett som sätter svenskarna i första rummet."

Källor: Expo, Säpo, Svenskarnas parti

"Flerpartisystemet leder till folksplittring"

#text=3994541#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".